Проф. Мишел Чосудовски е канадски икономист и писател. Преподавател в

...
Проф. Мишел Чосудовски е канадски икономист и писател. Преподавател в
Коментари Харесай

Защо се случи кризата COVID 19

Проф. Мишел Чосудовски е канадски икономист и публицист. Преподавател в Университета на Отава. Основател на Центъра за проучване на глобализацията в Монреал. Като гост-учен е изнасял лекции в Западна Европа, Югоизточна Азия, Океания и Латинска Америка.

Служил е като стопански консултант при държавните управления на разрастващи се страни и като съветник в няколко интернационалните организации. Автор на 11 книги, отдадени на Новия международен ред, войната с тероризма и световната икономическа рецесия. Неговите писания са преведени на повече от 20 езика. През 2014 е награден със Златния орден за заслуги на Република Сърбия поради текстовете му за експанзията на НАТО в Югославия.

Когато лъжата стане истина, няма връщане обратно

„ В държавните заседания би трябвало да се пазим от придобиването на безпричинно въздействие от страна на военно-индустриалния комплекс, без значение дали това е търсено или непреднамерено.

Възможността за пагубен напредък на неправилната мощ съществува и ще продължи. “



Президент Дуайт Д. Айзенхауер, 17 януари 1961 година

***

Светът се заблуждава във връзка с аргументите и последствията от рецесията с ковид.

Под егидата на СЗО рецесията COVID-19 беше избрана като „ незабавна обстановка “ за публичното здраве и това се употребява като предлог и опрощение за предизвикателство на международен развой на икономическо, обществено и политическо преструктуриране.

Прилага се обществено инженерство. Правителствата са подложени на напън да уголемяват блокирането на популацията и публичния живот, макар опустошителните стопански и обществени последствия.

Това, което се случва, е невиждано в международната история.



Изтъкнати учени поддържат блокирането без да им мигне окото, като „ решение “ на световната незабавна обстановка в опазването на здравето.

Щедро документирани, оценките на заболяването COVID-19, в това число смъртността, са жестоко манипулирани.

От своя страна хората се подчиняват на своите държавни управления. Защо? Защото се опасяват?

Причини против решения?

Затварянето на националните стопански системи, прилагано в международен мащаб, неизбежно ще докара до беднотия, всеобща безработица и увеличение на смъртността. Това е акт на икономическа война.





ПЪРВИ ЕТАП: ТЪРГОВСКАТА ВОЙНА СРЕЩУ КИТАЙ







На 30 януари 2020 година Генералният шеф на СЗО дефинира, че епидемията от ковид е интернационална незабавна обстановка в региона на публичното здраве (PHEIC). Решението беше взето въз основа на 150 доказани случая отвън Китай и на първите случаи на предаване от човек на човек: 6 случая в Съединени американски щати, 3 в Канада, 2 във Англия.

Генералният шеф на СЗО имаше поддръжката на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, Биг Фарма и Световния стопански конгрес (WEF). Решението на СЗО да разгласи световна изключителна обстановка е взето в коридорите на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария (21-24 януари).

Един ден по-късно (31 януари) след старта на световната изключителна обстановка на СЗО, администрацията на Тръмп разгласи, че ще откаже влизането на задгранични жители, „ които са пътували в Китай през последните 14 дни “. Това незабавно провокира рецесия във въздушния превоз, в търговията сред Китай и Съединени американски щати, както и в туристическата промишленост. Италия последва тази мярка, отменяйки всички полети до Китай на 31 януари.

Първият стадий беше съпроводен от спиране на комерсиалните връзки с Китай, както и от отчасти закриване на бранша за произвеждане на експорт.



Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и китайският водач Си Дзинпин, списък Reuters

Веднага стартира акция против Китай, както и против етническите китайци. oтчете следното: „ Коронавирусът популяризира расизъм против и измежду етническите китайци “; „ Британската китайска общественост е изправена пред прояви на расизъм поради огнището на ковид. “

Според „ Китайските общности в чужбина от ден на ден се сблъскват със злоупотреби на расистка основа и дискриминация на фона на коронавирусната зараза. Някои етнически китайци, живеещи във Англия, настояват, че са понесли върху себе си възходяща неприязън поради смъртоносния вирус, произхождащ от Китай. „

Този феномен се следи на всички места и в Съединени американски щати.





ВТОРИ ЕТАП: ФИНАНСОВИЯТ КРАХ, ОГЛАВЯВАН ОТ СТРАХА,
И МАНИПУЛАЦИЯТА НА ФОНДОВИЯ ПАЗАР








Глобалната финансова рецесия се развихри през февруари и кулминира в трагичен срив на стойностите на фондовите тържища, както и в сериозен спад на цената на суровия петрол.

Този срив беше манипулиран. Това беше предмет на вътрешни търговски преговори и предугаждане. Кампанията по всяване на боязън изигра основна роля в реализирането на срутва на фондовата борса. През февруари към 6 трилиона $ бяха заличени от цената на фондовите пазари в международен мащаб. Настъпиха всеобщи загуби на персонални спестявания (например за средностатистическите американци), да не загатваме корпоративните банкрути и изпадането в неплатежоспособност. Това беше поле за изява на институционалните спекуланти, в това число на корпоративните хедж фондове. Финансовият срив докара до обилни доходи в джобовете на шепа финансови институции.





ТРЕТИ ЕТАП: ЗАКЛЮЧВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ, ОГРАНИЧАВАНЕ, ЗАТВАРЯНЕ НА ГЛОБАЛНАТА ИКОНОМИКА







Финансовият провал през февруари незабавно бе последван от блокирането при започване на март. Заключването и рестриктивните мерки, подкрепени от обществения инженеринг, бяха от значително значение за преструктурирането на международната стопанска система. Приложено съвсем по едно и също време в огромен брой страни, блокирането провокира затварянето на националните стопански системи, съчетано с дестабилизация на търговията, превоза и капиталовите действия.

Пандемията е акт на икономическа война против човечеството, довел до световно обедняване на популацията и всеобща безработица.

Политиците лъжат. Нито блокирането, нито затварянето на националните стопански системи не съставляват решение на рецесията в публичното опазване на здравето.





КОЙ КОНТРОЛИРА ПОЛИТИЦИТЕ?







Защо политиците лъжат?

Те са политическите принадлежности на финансовия естаблишмънт, включващ и „ ултра богатите филантропи “. Тяхната задача е да осъществят световния план за преструктуриране на стопанската система, който се състои в заледяване на икономическата активност в международен мащаб.



Относно демократите в Съединени американски щати – в тази ситуация те са загрижени в огромна степен да се опълчват на възобновяването на американската стопанска система като част от предизборната им акция 2020. Това опълчване на отварянето на националната и световната стопанска система се поддържа от „ Големите пари “ (Big Money).

Това е опортюнизъм или нелепост. Във всички огромни райони на света политиците са инструктирани от мощни финансови ползи да задържат блокирането и да предотвратят повторното отваряне на националните стопански системи.

Кампанията за всяване на боязън надвива. Прилага се обществено разграничаване. Икономиката е затворена. Налагат се тоталитарни ограничения. Според доктор Паскал Сакре ()

… в някои страни пациентите могат да изоставен болничното заведение, откакто се съгласят да носят електронна гривна. Това е единствено един образец от всички планувани или даже към този момент приложени от нашите държавни управления тоталитарни ограничения в интерес на коронавирусната рецесия. Този развой отива доста по-далеч, той е без граници и визира огромна част от света, в случай че не и целия свят.





„ ПАСТИРСКИТЕ ИНСТИНКТИ “ НА ПОЛИТИЦИТЕ







Държат ли се някои корумпирани държавни управления като „ полицейски кучета “ с „ овчарски инстинкти “?

Дали „ стадото “ е прекомерно уплашено от своето държавно управление?

Аналогията може да е опростена, само че все пак се смята за уместна от някои психолози.

„ Някои породи кучета [корумпирани политици] имат стадни инстинкти, които могат да бъдат изведени с вярното образование и поощряване [подкупи]. …. научете кучето си [политическия пълномощник] на главно послушание и вижте дали то [той, тя] демонстрира умения във връзка с стадото… Винаги търсете обучител, който употребява способи, учредени на хонорари [подкупи, персонална облага, политическа поддръжка, високопоставени длъжности]. “ “ (Как да научим кучето си да живее в стадото)

Но има и друго измерение. Политиците на високи длъжности, виновни за „ убеждаването на своето стадо “, в действителност имат вяра на лъжите, които им се постановат от техните висши престижи.

Лъжата се трансформира в истина. Политиците поддържат консенсуса, те ползват общественото инженерство, те имат вяра в личните си неистини.





ТОВА НЕ Е ЕПИДЕМИЯ, А ОПЕРАЦИЯ







Американският държавен секретар Майк Помпео (в несъзнателно словесно изпускане) тихомълком признава в свое спорно изказване, че COVID-19 е „ упражнение онлайн “, „ интервенция “:

„ Тук не става въпрос за отмъщение … Този въпрос е на дневен ред – ние сме в едно упражнение онлайн, с цел да вземем верните решения. “

На което президентът Тръмп отвърна „ Трябваше да ни кажете. “

Тези думи ще влязат в историята.



Полевата болница в Сентръл парк, Ню Йорк. Снимка: Reuters





ГЕОПОЛИТИКА







Нека не оставаме в плен на илюзиите; става въпрос за деликатно планувана интервенция. Няма нищо непринудено или инцидентно. Икономическата криза е създадена на национално и световно равнище. От своя страна, тази рецесия е интегрирана и във военно-разузнавателното обмисляне на Съединени американски щати и НАТО. Тя има за цел освен да отслаби Китай, Русия и Иран, само че и да дестабилизира икономическата тъкан на Европейския съюз.





ГЛОБАЛНО УПРАВЛЕНИЕ







Разгръща се нов стадий в еволюцията на световния капитализъм. Система за „ световно ръководство “, следена от мощни финансови ползи, в това число корпоративните фондации и мозъчните центрове във Вашингтон, управлява вземането на решения както на национално, по този начин и на световно равнище. Националните държавни управления се подчиняват на Глобалното ръководство. Концепцията за Световно държавно управление е повдигната от починалия Дейвид Рокфелер на срещата на групата Билдербергер в Баден, Германия, юни 1991 г:

„ Някои даже считат, че сме част от загадка клика, която не работи за най-хубавите ползи на Съединените щати, и характеризират фамилията ми и мен като ‘интернационалисти’, участващи в скрит план с други хора по света за създаване на по-интегрирана световна политическа и икономическа конструкция, на един нов свят, в случай че щете. Ако това е обвиняването, аз съм отговорен и се гордея с това. “ ()

Хората не слагат под въпрос този консенсус. Консенсус, който граничи с парадокса.





ГЛОБАЛНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ И ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ПЕЙЗАЖ







Кризата предефинира структурата на световния стопански пейзаж. Тя дестабилизира дребните и междинните предприятия по целия свят, потапя цели браншове от международната стопанска система, в това число самолетните пътувания, туризма, търговията на дребно, производството и други – до банкрут. Заключването довежда глада в по-слабо развитите страни. И това има своите геополитически последствия.



Пентагонът и американското разузнаване са част от това. Кризата с ковид касае войните, водени от Съединени американски щати и НАТО в Близкия изток, в това число Сирия, Ирак, Афганистан и Йемен. Тя се употребява и за дейности против съответни страни, в това число Иран и Венецуела.

Тази планувана рецесия е невиждана в международната история. Това е акт на война.

Блокирането на популацията задейства развой на обособяване на човешките и материалните запаси от индустриалния развой. Реалната стопанска система е спряна. Спадът в икономическата интензивност подкопава възпроизвеждането на действителния живот (). Tова се отнася освен за поддържането и производството на жизненоважните потребности (храна, опазване на здравето, обучение, жилища), само че и за действието на обществените връзки, политическите институции, културата, националната еднаквост. Блокирането на действителния живот води освен до икономическа рецесия, само че също по този начин подкопава и унищожава самата тъкан на гражданското общество, да не приказваме за държавните управления и институциите в страните (осакатени от възходящите дългове), които в последна сметка ще бъдат приватизирани под надзора на кредиторите от Големите пари.

Има избрани спорове в границите на капиталистическата система, които рядко се отразяват от медиите на мейнстрийма. Милиардерите, мощните банкови и финансови институции (които са кредитори както на държавните управления, по този начин и на корпорациите) водят необявена война против действителната стопанска система. Докато представителите на финансовия и банковия естаблишмънт на Големите пари са „ кредитори “, корпоративните субекти от действителната стопанска система, които се дестабилизират и се довеждат до банкрут, са „ длъжници “.





ФАЛИТИ







Този нечовечен развой не се лимитира до изтриване на дребните и междинните предприятия. Големите пари са кредиторите и на огромните корпорации (включително самолетни компании, хотелски вериги, лаборатории за високи технологии, търговци на дребно, компании за внос-износ и др.), които в този момент са на прага на банкрута.

Глобалната финансова институция не е монолитна. Тя е белязана от разделения и съревнование. Доминиращата секта се стреми да дестабилизира съперниците си от вътрешната страна. Резултатите са низ от банкрути на районни и национални банкови институции, както и развой на световна финансова консолидация.

В Съединени американски щати многочислени търговци на дребно, самолетни компании, ресторантьорски и хотелиерски вериги подадоха заявки за банкрут през февруари. Но това е единствено началото. Голямата вълна от банкрути ще се случи след блокирането („ Новото обикновено “). А все още на писането на този текст (1 май, бел.ред.) финансовият естаблишмънт непрестанно притиска (корумпирани) национални държавни управления да отсрочат премахването на блокирането. И държавните управления ни споделят, че това е „ отбрана на хората от вируса “.



Самолети на американските авиолинии на затворена писта в Тълса, Съединени американски щати. Снимка: Reuters

Канадската провинция Албърта, която значително зависи от петролните си доходи, върви към фалит.

„ Държавите, които съставляват над 50 на 100 от международния Брутният вътрешен продукт, са затворени за бизнес. Икономисти, които търсят исторически съпоставения, загатват злополуката на акциите от 1929 година, икономическата рецесия от 1974 година или рецесията през 2008 година Но те признават, че всички изброени рецесии не могат да се сравнят с високата цена, която може да се заплати за тази пандемия. “ ( 29 април 2020 г.)

Във Англия последните отчети декларират (това е доста британско) „ не знаем какъв брой са банкрутиралите “.

Част от бизнес пейзажа на Англия може би към този момент е заличена вечно, защото английските компании, които се сринаха единствено през март, са с 21 000 повече, в сравнение с през същия месец преди година – съгласно данни, събрани от, група от академични откриватели.

Това, което тези отчети не загатват, са неназованите аргументи: акцията за всяване на боязън от името на кредиторите, инструкциите на корумпираните държавни управления да се затворят стопанските системи с изказванията, че „ избавят животи “, което е огромна неистина. Не се избавят никакви животи и те го знаят.

Кризата с ковид спря бизнеса в Съединени американски щати. Националните стопански системи се дестабилизират. Целта на Големите пари е да отслабят съперниците си, да приберат остатъците от тях и в последна сметка да изкупят или унищожат банкрутиралите корпорации. И имат огромен избор.





ГЛОБАЛНИЯТ ФИНАНСОВ КАПИТАЛИЗЪМ







Интересите на Big Money (глобалните финансови интереси) се припокриват с тези на Big Pharma, Big Oil, контрагентите на защитата и други Основните банкови институции в Съединени американски щати, в това число JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, State Street Co. и Goldman Sachs, влагат във военната стопанска система, в това число в създаването на нуклеарни оръжия по програмата за нуклеарни оръжия на Тръмп за 1,2 трилиона $ (създадена за първи път при Обама).

Крайната цел на Големите пари е да трансфорат националните страни (тези със лични институции и национална икономика) в „ отворени стопански територии “. Такава беше ориста на Ирак и Афганистан. Но в този момент това може да се направи без да се изпращат войски, а просто като се подреди на подчинените прокси държавни управления, формирани от корумпирани политици, да закрият стопанската система си по филантропични аргументи, основавайки се на по този начин наречената „ отговорност за отбрана “ (R2P), без да е нужна военна интервенция.

Невъзможно е тъкмо да се изчислят или оценят провалите. Повече от половината от международната стопанска система е наранена или в застой.

Нека бъдем ясни. Това е имперска стратегия. Какво желаят международните финансови елити? Да приватизират Държавата? Да имат и приватизират цялата планета?



Тенденцията се движи към концентрация и централизация на икономическата мощност. Силно задлъжнелите национални държавни управления са принадлежности за правене на огромни пари. Те са пълномощници. Ключовите политически назначения се управляват от лобистки групи, представляващи Уолстрийт, Военно-индустриалния комплекс, Биг Фарма, Биг Ойл, корпоративните медии, цифровите информационни колоси и така нататък Големите пари в Европа и Америка (чрез лобистки групи във Вашингтон) се стремят да управляват националните държавни управления.

В каква посока вървим? Какво е бъдещето на човечеството? Настоящата рецесия с ковид е комплициран имперски план, който се състои от международна доминация на шепа мултимилиардни конгломерати. Това трета международна война ли е? Глобалният капитализъм унищожава националния капитализъм.

Необявеното желание на световния капитализъм е унищожаването на националната страна и нейните институции, водещо до световна беднотия в невиждани мащаби.

Следващият откъс на Ленин от декември 1915 година, в разгара на Първата международна война, насочва към някои несъгласия, пред които сме изправени сега. От друга страна би трябвало да разберем, че няма лесни решения и че тази рецесия има за цел да ускори империализма и обединяването на световния капитализъм:

„ Няма подозрение, че развиването върви в посока на единно международно ръководство, което ще погълне всички предприятия и всички страни без изключение. Но развиването в тази посока протича при подобен стрес, с подобен ритъм, с такива несъгласия, спорове и спазми – освен стопански, само че политически национални и така нататък и тъй наречените – че преди да бъде достигнато единното международно ръководство, преди съответните финансови национални столици да образуват международен съюз на ултраимпериализма, империализмът ще избухне и капитализмът ще се трансформира в своята диаметралност. “ *





КАК ДА ОБЪРНЕМ ТЕНДЕНЦИЯТА.
ПЪРВИЯТ ПРИОРИТЕТ Е ДА съдебна експертиза ИЗОБЛИЧИ ЛЪЖАТА








В тази връзка е тъпо, че доста хора, които са „ прогресивни “ (включително изтъкнати леви интелектуалци), макар лъжите поддържат блокирането и закриването на стопанската система като решение на изключителното състояние за опазването на здравето. Това е позицията на Демократическата партия в Съединени американски щати, което опонира на здравия разсъдък.

Истината е мощното оръжие за отбиване на лъжите на корпоративните медии и държавните управления.





КОГАТО ЛЪЖАТА СТАНЕ ИСТИНА, НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД







Без акцията за всяване на боязън и без медийната агитация, дейностите, подхванати от нашите държавни управления, нямаше да могат да се случат.

Но обществената изолираност не пречи на финансовите елити да дават указания на корумпираните си политици.

От друга страна, общественото разграничаване в комбиниране със строгите ограничавания, се употребява като средство за обществено послушание. Това попречва хората да се срещат, както и да стачкуват против този така наречен Нов международен ред.

Организация, истина и единодушие – това е значителното за обръщането на наклонността. Първата стъпка от международно придвижване се назовава контрапропаганда .

Източник:

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР