Проф. Донка Байкова е дългогодишен специалист по хранене и диететика,

...
Проф. Донка Байкова е дългогодишен специалист по хранене и диететика,
Коментари Харесай

Проф. Донка Байкова пред novini.bg: Глад над 3 дни води до срив на имунната система

Проф. Донка Байкова е дълготраен експерт по хранене и диететика, учител в Медицинския университет. Има над 20 години консултативна активност в своята област и над 550 научни писания. Заниманията й са най-вече в областта на детското, ученическото и протеиновото хранения и резултата им върху човешките тела. Казва, че е правила проучвания с над 18 000 опитни животни, което по-късно й оказва помощ в работата й в региона на науката „ Диететика”. С нея беседваме за това по какъв начин би трябвало да се храним пълноценно в условия на застрашаваща зараза и летни жеги.

Диетичните ограничавания по време на заплаха от ковид не са целесъобразни,

в случай че са строго следени. Ограниченията могат да доведат до понижаване на защитните функционалности на организма, което в този интервал е доста рисково. Аз предлагам да се употребяват нискокалорийни артикули и да имаме по-лек режим на хранене. У нас съществуват обичаи в това отношение - сезонното хранене. Инстинктивно през топлия сезон изключваме мазните и висококалорийни храни, тъй като организмът има усложнения в регулацията на топлината. Навън е горещо, ние произвеждаме топлота и по този начин енергийният баланс се наруша, затруднява организма. Затова не е целесъобразно да се употребяват салами, наденички, мазни меса, тутманици и баници.

Очакват се ужасни проблеми: прекалено много хора ще тежат прекалено много

Когато през летният интервал поемаме по-малко калории, а горим повече с придвижване, то това неизбежно води до съкращаване на насъбраните килограми през зимата. В изискванията на зараза обаче

не е уместно напълно да изключим протеините и белтъчините и да прЕминем  Еминем Маршъл Брус Матърс III (на британски: Marshall Bruce Mathers III), по-известен с напълно на зеленчуци,

тъй като имунната система е учредена на белтъчни тела и присъединяване им в отбраната на организма. Както клетките убийци на характерни вирусни и микробиални сътрудници са белтъчни структури, то ние би трябвало да имаме задоволителен банкет на белтък в тази "борба ". Създаването на антитела, които би трябвало да получим и против характерния ковид в този момент, се основава също на банкет на белтъци. Клетъчният и хормоналният имунитет изискват банкет на пълноценни белтъчни храни.

През лятото ние избираме по-леки белтъчини като риба, млечнокисели артикули и розово, а не мрачно алено месо, т.е. пилешко, птичи и други нетлъсти меса. Чрез тях можем да си набираме по този начин нужното за организмите ни желязо за кръвотворенето. В рибата, месото и жълтъка на яйцето има много желязо. Не бива да се отхвърляме от млякото и млечните артикули, които съдържат калций и витамини, минерали и белтъци.
Веганите и вегетарианците е добре да ядат бобови и зърнени храни, с цел да си набират нужните белтъчини. Могат да комбинират примерно грах с ориз, картофи с фасул и така нататък. Така ще балансират недостига на аминокиселини, които не участват в хляба и салатите.

Гладолечението не е целесъобразно в актуалният интервал

тъй като е рисково да се провокира срив на имунната система, а подобен медицински потвърдено става, когато човек пие единствено вода. Говоря от позицията на човек, стъпващ върху обстоятелства и медицински доказателства. Гладуване повече от три дни срутва имунната система. При свърхконсумация на мазнини, отново има срив на отбраната на организма ни. Затова е значимо да се знае, че две супени лъжици дневно растителни мазнини, е оптимумът за положителния метаболизъм. Може да се набират както от растителните олиота, по този начин и от омега 3 съдържащите храни като рибата да вземем за пример и др.морски храни.
Белтъчните храни би трябвало да се употребяват с доста салата или сокове и плодове, които са източник на витамин С. Това е целесъобразно, с цел да става по-лесно преносът на желязо.

Монодиетите, които нашумяха през последните години, може да се ползват в границите на три седмици - 21 дни.

И обезателно да се редуват - ден на еднакво хранене, след това ден с многообразие. Една порция постно месо има към 100 ккал на 100 грама, за усвояването на които организмът изразходва повече калории, все едно че прави гимнастика. Това се случва обаче, когато има и успореден банкет на зеленчуци.
В умозаключение ще напомня, че няма несъответствуваща храна. При уравновесеното й приемане, е допустимо да се смъкват до три кг на месец без фрапантни ограничавания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР