Проф. Д-р Петър Петров, д.м.н., е председател на Националния съюз

...
Проф. Д-р Петър Петров, д.м.н., е председател на Националния съюз
Коментари Харесай

Проф. Петров разби всички митове: Най-добър имунитет се придобива когато...

Проф. Д-р Петър Петров, д.м.н., е ръководител на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ.

Ръководител на клиника по акушерство и гинекология към МБАЛ "Св. Мина " гр. Пловдив, 2014-2016 година През февруари 2020 година е назначен като краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на МБАЛ "Свети Мина ", а през септември печели с отлична оценка състезанието.

Работил е като началник на Катедра по здравен мениджмънт към ВУАРР - Пловдив. Бил е шеф на Гинекологично поделение в МБАЛ "Ескулап " - Пазарджик, и съветник към "Унихоспитал " - Панагюрище.

Завършва медицина в МУ в Пловдив през 2003 година Две години след дипломирането работи като общопрактикуващ доктор в Хасково. През 2004 година печели конкурс за клиничен ординатор по специалността акушерство и гинекология в Тракийски университет в Ст. Загора. През 2008 година придобива компетентност по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина. От 2009 година насам е защитил две докторски дисертации - една в региона на гинекологията и втора - в областта на публичното здраве и здравния мениджмънт.

Проф. Петров има над 120 научни изявления във водещи наши и интернационалните медицински издания.

Ето какво разкри той в изявление за за борбата с ковид у нас:

- Проф. Петров, преди година МБАЛ „ Св. Мина” беше пред финансова злополука. Днес тя е напът да се трансформира в първата в страната профилирана болница за лекуване на пациенти с COVIД-19. Как успяхте да изправите общинското лечебно заведение на крайници, с цел да има подготвеност болничното заведение да поеме една от най-тежките функционалности - лекуване на инфектираните с ковид?
- Категорично желая да подчертая, че това не е единствено мой триумф. Болницата е нормализирана с помощта на колектива на „ Св. Мина”, в който има доста положителни и всеотдайни експерти, а също по този начин в забележителна степен на доста положителната екипна работа с Община Пловдив и особено с дирекция „ Здравеопазване”.

Кметът на град Пловдив Здравко Димитров и шефът на опазването на здравето доктор Калин Калинов са неразделно до мен. Нямаше по какъв начин самичък да взема значимите решения и да ги осъществя, в случай че нямам поддръжка и от принципала - Общинския съвет.

- Решени ли са финансовите проблеми на болничното заведение?
- Откакто съм шеф на болничното заведение, не сме теглили нов заем и сме на облага и за второ, и за трето тримесечие. Местната власт ни оказа помощ да рефинансираме остарял заем, който банката искаше, както се споделя - от през днешния ден за на следващия ден.

С помощта на Общината и със единодушието на Общинския съвет успяхме да предоговорим заема и да решим казуса, което ни дава опция за естествена работа, макар тежката обстановка с пандемията, в която е сложено цялото опазване на здравето. В днешните условия, когато целият свят е изправен пред огромно тестване, би било по неволя да се вършат доста оптимистични прогнози, само че рецесия в МБАЛ „ Св. Мина” няма да има.

- Кой, с изключение на Общината, ви поддържа в тази рискова обстановка?
- Бизнесът, който се включи пръв. Всяко подаяние - било защитни средства или инсталация - одобряваме със сърдечна признателност. Дарителите, които още от началото на изключителното състояние пожелаха да оказват помощ на МБАЛ „ Св. Мина”, са доста и няма по какъв начин да изброя всички. Но най-крупният е „ ВП Брандс Интернешънъл “(правоприемник на „ Винпром Пещера “ АД), който първи ни подаде ръка още напролет.

Компанията ни даде по този начин нужната животоспасяваща инсталация, защитни дрехи и защитни маски за медицинския личен състав на болничното заведение. Тогава акционерите на компанията подариха над 300 000 лева за най-нуждаещите се лечебни заведения в град Пловдив, избрани от Министерството на здравеопазването за лекуване и наблюдаване на пациенти с COVID-19.

Искам да споделя, че дарената белодробна инсталация ще избави живота на доста хора, тъй като е от най-голям клас. Тя е предопределена за грижи за пациенти с остра дихателна непълнота от всички възрастови групи.

Предпазните костюми са специфична противовирусна направа и са за многократна приложимост. Те са родно произвеждане, извънредно леки, разрешават на кожата да диша и не провокират алергични реакции, което е доста значимо за медицинския личен състав, на който се постанова да ги носи часове наред.

- Каква е готовността на МБАЛ „ Св. Мина” да лекува пациенти с ковид?
- Организацията е добра, само че държим преструктурирането да стане поетапно. В момента потребностите на Пловдив и нашите благоприятни условия са за 90 кревати.

От тях сега 45 са свободни. Моята концепция, която се припокрива и с вижданията на принципала на болничното заведение и на Областния щаб - Пловдив, е да обезпечим 90-те кревати с всичко належащо за оказване на здравна помощ и в случай че има нужда, ще предоставим още един етаж за спомагателни кревати.

Запазва се отделението по кардиология, което е извънредно значимо помощно звено за лекуване на болните от ковид, тъй като най-голямата част от умрелите с Коронавирус имат съдови и сърдечни затруднения.

Дейността на останалите отделения е понижена - към този момент имаме осем кревати в Хирургия и осем в Детско поделение, които на процедура са неизползваеми. Имаме позволение за статут на МБАЛ „ Св. Мина” като Коронавирус болница. На този стадий оборудването е на приемливо равнище, има медицински личен състав.

Целта ни е да уплътним екипите, тъй като някои сътрудници работят повече от два месеца в отделението и би трябвало да бъдем обезпечени на 100 % с личния състав, както е по стандартите на здравното министерство.

В болничното заведение ще се лекуват пациенти с леки и междинни случаи, като акцентираме на междинните. Пациентите в леко положение е най-добре да се лекуват у дома. В момента работим по узаконяване на PCR лаборатория, която ще проработи, откакто получим позволение. Надявам се това да стане бързо.

- Дори и вие като доброволец обслужвате болните, тъй като рецесията с фрагментите се усеща на всички места в страната. Какви условия създавате за вашите пациенти?
- Стараем се да бъдат положителни като организация, материално застраховане, медицински грижи, отношение. На колегитe ще кажа, че в случай че те нямат някакво застрашаващо здравословно положение и не са в рискова възраст, най-хубавият имунитет освен към вируса, само че и към страха ще придобият, лекувайки пациенти с ковид.

Няма логическа причина здрав човек в добра възраст и положително физическо положение да се опасява от вируса, при изискване че съблюдава санитарно- хигиеничните условия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР