Проф. д-р Марта Хофман е специалист по ядрена медицина във

...
Проф. д-р Марта Хофман е специалист по ядрена медицина във
Коментари Харесай

Терапия с лутеций – последната надежда на пациентите с рак на простатата

Проф. доктор Марта Хофман е експерт по нуклеарна медицина във Wiener Privatklinik, най-голямата частна болница в Австрия.

Проф. Хофман, какво съставлява лечението с лутеций и на кого се предлага?

„ Терапия с лутеций “ не е най-точният термин, има се поради терапия Лутеций-177-PSMA, тип радиолиганд терапия, която постоянно е част от лекуването на пациенти с рак на простатата в напреднал етап.

Какви са резултатите от лечението и за какво се предлага единствено когато класическите способи на лекуване не дават резултат?

Лутеций-177-PSMA се свързва с избрани рецептори на раковите кафези и провокира местен радиотерапевтичен резултат. Тази терапия се е потвърдила като доста ефикасна съгласно направените изследвания, само че защото към момента не е утвърдена от здравните управляващи, откритите лечения (операция, хормонална терапия, радиотерапия, химиотерапия) се ползват преди лечението с Лутеций-177-PSMA, до момента в който управляващите одобрят нейното приложение.

Има ли проучвания, които би трябвало да бъдат направени, преди да се стартира терапия с Лутеций-177-PSMA?За да се види дали лечението би била ефикасна, би трябвало да се направи компютърна томография. Тя демонстрира всички (или повечето) места, наранени от рака, които ще поемат Лутеций-177-PSMA. В допълнение би трябвало да се ревизира броя на кръвните кафези и положението на бъбреците. В някои случаи е нужна сцинтиграфия на слюнчените жлези и бъбреците.

Как се открива режимът на лекуване?

Щом казусът на пациента бъде показан и разискван с борда на Центъра за ракови болести на WPK, и бордът предложи тази терапия, се вършат съответстващите проучвания. След това Лутеций-177-PSMA се поръчва самостоятелно за всеки пациент (това е значимо, защото той не може да бъде съхраняван в клиника за дълго време като други медикаменти).

Само пациенти с рак на простатата ли могат да се възползват от лечението или се ползва и при други типове рак?

За момента се ползва единствено при рак на простатата в напреднал етап.

Терапията с лутеций се ползва в няколко клиники по света. Какво друго предлага клиниката, в която работите?

Терапията Лутеций-177-PSMA не трябва да се ползва независимо. В центъра за ракови болести преглеждаме историята на всеки пациент самостоятелно, с цел да решим кое е най-хубавото лекуване. При възможна терапия с Лутеций-177-PSMA започваме с компютърна томография. А след лечението се прави скенер на цялото тяло, нашето заведение е оборудвано с гама камера, която демонстрира съществуването на лутеций след всеки цикъл на лечението.

Има ли някакви странични резултати от лечението?

 Временно може да се повреди функционалността на слюнчените жлези (сухота в устата, загуба на вкус). Функцията на бъбреците и броят на кръвните кафези може да намалее, по тази причина би трябвало да се следи.

Повече за Wiener Privatklinik

Wiener Privatklinik (WPK), учредена през 1871 година и основана във Виена, е една от най-големите австрийски лечебни заведения. Болницата предлага повече от 30 разнообразни медицински специалности и разполага с 9 компетентностни центрове,145 кревати, операционен блок с 4 операционни зали, съвременни услуги за образна диагностика (единствената частна болница във Виена с PET CT и нуклеарна хирургия), физиотерапия и възобновяване по интернационалните стандарти. Медицинският екип е формиран от повече от 250 приети австрийски специалисти, които ползват интердисциплинарен метод към всеки случай.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР