Проф. д-р Кристоф Цилински е ръководител на центъра за ракови

...
Проф. д-р Кристоф Цилински е ръководител на центъра за ракови
Коментари Харесай

Проф. д-р Кристоф Цилински: Имунната ни система лекува ракови заболявания

Проф. доктор Кристоф Цилински е началник на центъра за ракови болести Academy Cancer Center във Wiener Privatklinik, в която се ползват най-съвременните лечения на онкологичните болести и се лекуват доста пациенти от Източна Европа. В своята дълга и забележителна кариера проф. Цилински управлява няколко университетски проспективни клинични проучвания в Катедрата по медицина на Медицинския университет във Виена и в Централноевропейската кооперативна онкологична група. Проф. доктор Цилински е ръководител на Интердисциплинарния раков център в Многопрофилната болница на Медицинския университет във Виена, както и член на научната комисия на Виенския онкологичен център. Автор на редица книги и над 450 изявления и рецензии за влиятелни научни издания. По-специално, в съдействие с Питър Бойл и други, той приготвя отчета „ Онкологична обстановка: 2013 година “, оповестен от Международния институт за превантивни проучвания (IPRI). Освен това той е основен редактор на ESMO – най-голямата европейска асоциация по онкология.

Д-р Цилински, по какъв начин се организира имунотерапията против рака?

Лечението се прави посредством т.нар имунни чекпойнт инхибитори ( сега използваме „ ипилимумаб “, „ ниволумаб “, „ пембролизумаб “ и „ авелумаб “, които таргертират разнообразни молекули). Приемат се интравенозно.

С какво се разграничава имунотерапията от химиотерапията?

Лечението с имунни чекпойнт инхибитори е изцяло друго от химиотерапията, защото то обезврежда парализата на имунната система, породена от тумора, за да нападна тумора и да го унищожи. Това освобождение от парализата разрешава на личната имунна система на тялото да нападна злокачествената тъкан, като резултат клетките на тялото разпознават туморната тъкан, която би трябвало да бъде унищожена.

Какви типове рак могат да бъдат излекувани с тази терапия?

Тъй като тези медикаменти са относително нови, не са тествани на всички типове, само че можем да кажем, че за момента има огромен триумф при меланома в метастазен етап, също по този начин при рака на белия дроб процентът на излекувани е огромен.

Освен това, имунотерапията демонстрира впечатляващи резултати при понижаване на растежа на тумори. В момента имаме доста сведения за това по какъв начин лекуването с имунни чекпойнт инхибитори реализира положителни резултати в битката с меланома, рак на белия дроб, на стомаха, на бъбреците, както и рак на дебелото черво и матката.

Подходящо ли е лекуването за всеки пациент?

Това зависи от типа израстък, който се лекува: в случай че при злокачествена меланома или рак на бъбреците може да се предложи лекуване без спомагателна селекция, множеството пациенти с различен тип рак реагират на лекуването, когато туморът има избрани характерности, които разрешават на имунната система да го разпознае. Тези характерности се откриват посредством молекулярни проучвания.

Какви други способи на имунотерапия пораждат сега?

Има две посоки:

1. Комбинация от разнообразни имунни чекпойнт инхибитори, които таргетират разнообразни молекули, разпознаващи туморни клетки; по този начин се основава активация на разнообразни кафези, като се усилва равнището на различаване на имунната система.

2. Генетична операция на клетките в тялото, които могат да разрушат тумора. Променените кафези се назовават CAR-T кафези. Те се развъждат в лабораторни условия и се връщат в тялото на пациента посредством инфузия през вената на ръката. След това CAR-T клетките се борят с рака посредством кръвния поток.

Wiener Privatklinik (WPK), учредена през 1871 година и основана във Виена, е една от най-големите австрийски лечебни заведения. Болницата предлага повече от 30 разнообразни медицински специалности и разполага с 9 компетентностни центрове,145 кревати, операционен блок с 4 операционни зали, съвременни услуги за образна диагностика (единствената частна болница във Виена с PET CT и нуклеарна хирургия), физиотерапия и възобновяване по интернационалните стандарти. Медицинският екип е формиран от повече от 250 приети австрийски специалисти, които ползват интердисциплинарен метод към всеки случай.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР