Проектозаконът на служебното правителство, с който се въвежда 10-процентов таван

...
Проектозаконът на служебното правителство, с който се въвежда 10-процентов таван
Коментари Харесай

Шефът на Billa България: Таванът на надценката за едни стоки, вдига цените на други

Проектозаконът на служебното държавно управление, с който се вкарва 10-процентов таван на надценката на артикули от 17 съществени групи артикули е " решение, което ще сътвори голям брой проблеми другаде ". Това съобщи изпълнителният шеф на Billa България Вигинтас Шапокас, който пред публицисти разяснява насложилите се връзки сред комерсиалните вериги и служебното държавно управление.

" Имаме доста отрицателно мнение за този закон. Ние имаме вяра в пазарната стопанска система, имаме вяра, че пазарът би трябвало да ръководи търсенето, предлагането и цените. Във всяка страна държавната интервенция води до злополучие, имаме добър образец в Унгария - вкараха ограничения и забрани и преди няколко месеца имаше 40% инфлация на цените на храните ", означи Шапокас.

По думите му има и чисто юридически проблеми с текстовете - може да се стигне до обстановка, при която веригите да продават на една и съща цена (което лимитира конкуренцията) или при която дадени артикули се продават дълго време на загуба (което пък е в несъгласие с антидъмпинговото законодателство).

" Billa България печели по 2 стотинки от всеки лев. Ако би трябвало да ограничим маржа и да губим пари, ние просто няма да можем да си го позволим - този закон ще е контрапродуктивен, с цел да компенсираме цената на 17 продукта, ще би трябвало да повишим цената на 100 други ", добави Шапокас.

Диркеторът на Billa разяснява и възбраната на импорт за 20 продукта от Украйна, и най-много на зърното. В тази страна има доста мощно лоби на зърнопроизводителите - те не се интересуват от цената на хляба, интересуват се от своя бизнес и съществуването на директни връзки с политиците им разрешава да реализират задачите си, счита Шапокас. Той не има вяра цените у нас да се покачат в резултат на тази възбрана, а и счита, че Европейска комисия ще откри решение.

Според него ограниченията за ограничение на цените би трябвало да бъдат доброволни, само че действително няма разговор с държавното управление - работна група с присъединяване на властта е била образувана през ноември с оглед вероятно въвеждане на еврото. " Дискусиите в тази работна група не са ползотворни, просто се хвърлят празни приказки. Не е имало съвещания на работната група от ноември насам ", добави шефът.

На този декор, " в границите на няколко седмици пристигнаха всички вероятни държавни институции на инспекция ", съобщи Шапокас. По думите му някои от инспекциите са завършили с наставления, които компанията в този момент апелира в съда.

Той уточни, че е разумно да се пита за какво при намаляващи цени на електричество, газ и първични материали храните не престават да нарастват. " Този въпрос би трябвало да се зададе на доставчиците - несъмнено, цената на труда скочи значително, само че това са единствено част от детайлите, които образуват цената на стоките. И ние се питаме за какво цените не престават да порастват ", призна Вигинтас Шапокас.

Той даде и данни, съгласно които инфлацията в покупни цени (тези от доставчиците) е с 4% по-висока от тази в продажните цени, като това се реализира от веригите посредством промоции.

Шапокас " не вижда логичност " и в уеб страницата с цените на питателните артикули, който властта пусна. По думите му при първичните диалози с министър Христо Алексиев с веригите са били коментирани въпроси, по които мнението на бизнеса не е било взето под внимание. Когато 45% от потребителската кошница се образува от промоционални артикули, няма причина онлайн да се разгласяват междинните цени - потребителят търси най-хубавата оферта, съобщи изпълнителният шеф на Billa България.

Изказванията на политиците във връзка с цените на храните в магазините ни изненадаха, тъй като виждаме, че хората в България се оправят релативно добре с рецесията, означи Шапокас.

Той даде данни от изследване, извършено в края на януари, съгласно което се покачва броят на хората, които считат, че през идващите 6 месеца финансовата им обстановка ще се усъвършенства (те към този момент са 22% при 13% при предното проучване), до момента в който понижават тези, които се притесняват от утежняване (до 28% при 34% по-рано).

По думите на Шапокас потребителите компенсират растежа на цените с повече покупки на промоция и с понижаване на незадължителните покупки като закуски и захарни произведения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР