Проектонаредбата, с която по системата Бонус-малус“ ще се раздават на

...
Проектонаредбата, с която по системата Бонус-малус“ ще се раздават на
Коментари Харесай

Бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев пред „Труд“: Да преименуват Гражданската отговорност на Финансова инквизиция

Проектонаредбата, с която по системата „ Бонус-малус “ ще се раздават на водачите поощрения и санкции, провокира плевел публичен спор. „ Усещам в нея духа на средновековната инквизиция “, съобщи по БНР авторитетният специалист по пътна сигурност Алекси Стратиев . Дали се майтапи? „ И да, и не – посочи той пред „ Труд “. – Факт е, че Светата инквизиция е основана, с цел да изтезава всевъзможни хора физически. А наредбата за застрахователните награди е готова по този начин, че да инквизира хората финансово. “

– Одушевяват с разпоредба остарялата ти кола и те карат да плащаш по-скъпа застраховка, тъй като тая кола, преди да стане твоя, е била на някой, който я карал пийнал, минавал на алено и блъснал на зебрата старица? Това ли е, господин Стратиев, системата „ Бонус – малус “ в български вид?
– Така наподобява. Думи нямам. Занимавал съм се със законотворчество и знам, че когато доста искаш нещо да се случи, вмъкваш в текста нещо друго – неуместно, което хората да подлагат на критика. То отпада, само че около него това, което доста искаш, минава неусетно. Струва ми се, че има подобен миг в този план за разпоредба, квалифициран от Комисията за финансов контрол. Тя дефинира използването на „ бонус-малус “ при пресмятане на застрахователната награда за всеки лидер на МПС, който подписва наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “. Абсурдите в нея ще бъдат задраскани, допускам. Но до момента в който те се разясняват, никой не приказва за това, че наредбата прибавя към субекта, който заплаща застраховка на колата, още два.

– Не ви разбрах?
– Досега притежателят на колата плащаше „ Гражданска отговорност “. А занапред нататък, по новата разпоредба, ще заплаща освен притежателят, а и ползвателят, и този, който сега я кара. Аз съм платил „ Гражданска “ на моята кола и всеки от моето семейство може да я кара. Ако наредбата влезе в действие обаче, синовете ми ще би трябвало също да платят застраховка, с цел да употребяват колата на татко си. А в случай че решат да я дадат на другар, той също би трябвало да има „ Гражданска “. Това минава тихомълком към този момент, а то визира голям кръг от лица по метод, доста преференциален за застрахователите.

– Застрахователите ни твърдят, че системата „ Бонус-малус “ е идеална. И в случай че ни наподобява малоумна, то е тъй като сме нетърпеливи. Трябвало да потърпим, до момента в който спънките се изгладят. За инквизиция и дума не става.
– Системата „ Бонус-малус “ в действителност е добра. Тя се ползва по разнообразни способи в другите страни, подкрепя сигурността на придвижването и понижава на нарушаванията посредством финансови тласъци за водачите. В някои страни застраховките вървят към колата, другаде – към лицата, които я ръководят. У нас се получава разбъркан вид.

– Сложна е системата у нас… И в Американската автомобилна асоциация, като четат наредбата, недоумяват кой е носителят на застраховката – водачът, притежателят на колата, или самата тя?
– Няма нищо комплицирано в самата система. У нас тя трябваше да се приложи още преди 10 година, когато застрахователите имаха център, в който събираха всички вреди, нанесени на транспортните средства. Елементарно беше да се каже: това МПС има вреда за 10000 лева за тази година, значи за идната ще се усили застраховката на притежателя с 10%. Това е то „ Бонус-малус “. Застрахователят т.г. е платил за вреда, които клиентът е нанесъл и е обикновено следващата година да му изиска повече пари.

– Нормално е и в новата разпоредба има нови хрумвания, нали?
– Някои от тях са изумителни. Например, при кражба на автомобил да ти начисляват точки „ малус “. И при „ съзнателно увреждане “ на колата.

– Какво „ съзнателно увреждане “?
– Нямам визия. В Закона за придвижване по пътищата няма умишлени действия. Упоменатите в него действия са непредпазливи, даже и да има потърпевш. Защото в общия случай никой не желае с колата си да блъсне друга и да убие някой. Кражбата и умишленото ликвидиране са в Наказателния кодекс, те не са свързани с сигурността на придвижването. А внезапно се появяват в наредбата. Като е така, за какво не включат всички закононарушения в нея – и домовите обири, и грабежите? И друго запитвам аз: за какво общините и страната са освободени от усложнените заплащания на „ Гражданска “?

– Защо? Нали на пътя всички сме равни?
– Държавните и общинските транспортни средства са освободени от налози. Има логичност в това. За тях са вадени пари от бюджета, безсмислено е отново от тях да се вкарват в него. Но по каква логичност те остават незасегнати в наредбата? Нима нямат връзка с сигурността на придвижването? Нима не вършат произшествия, в които гинат хора?

– Нима пияният водач на рейс е по-малко рисков от пияния с вехтото фиатче?
– Разбира се, че и двамата са рискови и би трябвало тласъците им да са равни. Нали концепцията на „ Гражданската отговорност “ е да се пази живота на хората, а не да им се вземат парите? Ако е другояче, да преименуват Гражданска отговорност на Финансова инквизиция! Стигаш бързо до 400% малус, тъй като си си купил остаряла кола, с която някой различен е правил нарушавания. А по противоположния път до бонуса, вървиш с години… На какво наподобява това?… И е редно, колкото са процентите за малус, толкоз да са за бонус. А не застраховката да се подвига до 400%, а да пада до 25%.

– А редно ли е да се перат биографиите на водачи убийци? С тая разпоредба застраховката се начислява начисто – все едно дали имаш златен ваучър, или си умъртвил по-рано трима пешеходци.
– Златният ваучър и в този момент не облекчава застраховката. Облекчава наказването на водачите при нарушаване – отново дължат санкция, само че не им се лишават точки. Абсурдно е обаче неодушевен предмет, като колата, да носи на новия си притежател права и отговорности. Абсурдно е твоите нарушавания – минал си на алено, сгазил си жена на зебра, да се натрупат върху различен човек.

– Един другар пита: къде да си извадя удостоверение за съдимост на автомобила?
– Ха-ха… не сдържах смеха си, простете. Колата не е съдена, естествено. В наредбата е разказана следната процедура: купувачът на кола да иде да направи информация в Министерство на вътрешните работи – дали е аварирала, след това да иде при застрахователите, а в случай че не е удовлетворен от
бонуса или малуса, който получава, да иде в КФН да апелира. Но да заплати застраховката на първо място това.

– Всичко е в полза на жителя, в случай че вярно ви разбрах. Особено, в случай че жителят има застрахователна компания.
– Така е.

– Чух ви да казвате, че е вярно да вдигнат налозите на старите коли, каквато е и вашата, както виждам.
– Правилно е.

– А не е ли парадоксално? Тия, които нямат пари за нова кола, повече да заплащат.
– При установяване на налога в този момент се регистрират коефициенти – за мощ, възраст и други Ако ние с вас имаме коли от една марка, само че вашата е нова, а моята остаряла, вие плащате 230 лева примерно, а аз 20-30. Сега прибавят нов коефициент, екологичен – за нездравословните излъчвания на колите. С него за новите коли данъкът ще падне, а при старите ще се вдигне, само че с дребна сума.

– Добре, вие ще плащате 10 лева повече за остарялата си кола. Но в следствие ще се прочисти въздуха на България? Софиянци дишат най-мръсния въздух в Европейски Съюз. Ще се промени ли това?
– Няма да се промени нищо значително. Но вършим първа крачка към смяна. Много хора имат опция да си сменят колата, само че употребяват остарялата, тъй като заплащат по-нисък налог, не се боят да я одраскат и така нататък И тъй като коефициентът да налога им се трансформира през 5 година Ако се усилваше всяка година с 1-2%, щяха да търсят метод да си купят по-нова кола.

– А който няма пари за това?
– Ами няма да има кола. Това да имаш кола и да си безвреден за себе си и останалите, изисква разноски – за промяна на гуми, масло, антифриз. Данъкът е най-малкият разход за остарелия автомобил. Обаче страната, която прибира налозите, би трябвало да обезпечи публичен превоз. Сега у нас има места, до които не можеш да се предвижиш без кола.

– На чия страна сте в разногласието да има ли таван на компенсациите за потърпевши в произшествия?
– Не може да се фиксира таван. Ако аз почина в злополука – защо им е обезщетение на моите деца? Те работят, имат жилища, устоят си децата. Но в случай че загине млад водач и остави сираци, компенсацията би трябвало да е огромно, с цел да покрие всичко, което бащата би им дал – храна, облекла, обучение. Това са измерими неща, за разлика от тъгите и страданията. Не знам за какво съдът реши по този начин – откакто ние сме другари, в случай че аз умра в злополука, на вас да ви платят застрахователите, че страдате.

– Как е в страни като Франция и Германия?
– Там има таван, само че компенсациите са огромни. Шестцифрени. В евра.

– Чувал ли сте за юристите гробари, които заплащат на КАТ, научават първи за убийствените произшествия и вземат % от застраховките на майките в печал?
– Да, застрахователите описват това. Но и сред тях има гробари. И те търсят потърпевшите, както и юристите. Търсят ги да им платят, до момента в който са в потрес и в потребност от пари – за заравяне, за лекуване на ранени. Дават на небогати хора по 5000 лева – това за тях са доста пари, те ги вземат незабавно, а не след 2-3 година, подписват се и след това не претендират. Адвокатите гробари от една асоциация са цяла мрежа в страната. До телефона им за безвъзмездни препоръки е телефонът на КАТ. Явно имат контакти и достъп до информация. Не е правилно, че взимат 80% от застраховката на потърпевшите, само че под 20% не падат.

– Новата Държавна организация за сигурност на придвижването с нейните 39 служители ще ни отърве ли от злополуките?
– Ще понижи с 39 бройки безработицата. Дадени са й права на Министерски съвет и от горната страна. Базираните в София 39 индивида ще правят и научно-изследователска активност, ще изследват местопроизшествия, което по закон се прави по местоизвършване от следствени органи.

– Ще наемат специалисти.
– Да, за 30 000 лева А от кое място ще ги вземат? Експертите са необичайност, в случай че не бяха, щяха да са иначе нещата. През 90-те имаше една Централна комисия по сигурност на придвижването с права като на новата организация. По нейно време в произшествия загиваха 1500 души годишно. Закриха я, сътвориха Държавна комисия по сигурност на придвижването, отново в Министерски съвет, отпред с министъра на Министерство на вътрешните работи. Тя остава, единствено че ще се управлява от новата организация. В нея вземат участие 10 зам.- министри. Тя вършеше добра работа, когато министър беше Цветанов и починалите понижиха до 600 годишно, като през 60-те. И отново би могла да работи добре, само че Министерски съвет избра да откри работа на още 39 индивида.

– И въпросът „ Кво праим ся? “ си остава настоящ?
– Да, тъй като е занемарено видеонаблюдението у нас. В другите страни построиха системи от камери и радари, които следят придвижването и покачват дисциплината на водачите. В България не се случва това. Преди 10 година взехме 25 стационарни камери и до такава степен.

– Нали купуват мобилни камери?
– Да. Но за всяка мобилна камера би трябвало автомобил с служители на реда. Те излизат в отпуск, имат друга работа и камерите им работят по 2-3 часа, а не 24 часа, като стационарните.

– Стационарните водачите ги знаят и подминат ли ги, карат през пръсти пак…
– Знаят ги, тъй като са 25. А ни трябват 400 за цяла България. Казаха ни го във Франция, която е покрита с камери.

– Лесно е да се каже. Откъде пари за тях?
– Първите 25 ги купихме за 800 000 лева Те за година се изплатиха с санкциите от фотосите. Да, стационарните костват 2 пъти повече, само че като прибавим към мобилните и полицейския автомобил с поддръжката, те излизат 20 пъти по-скъпи. Друг въпрос е, че по селата не минава с месеци полицейска кола. А другаде служителите на реда, като им се струпа работа, подвигат позволената скорост от 80 на 120 км/ч и регистрират, че нарушавания няма.

– И служителите на реда са недостиг у нас. Как да преглеждат милионите фотоси от камерите?
– В Рейн всички нарушавания се следят в една зала от 17 служители на реда, а от санкциите Франция печели годишно 3,5 милиарда Машина вади фотографията, разчита номера на автомобила, вади притежателя, разпечатва адреса му и бланка санкция, а частна компания я пакетира в писмо до него. Полицаите преглеждат единствено фотосите с проблеми – в случай че номерът е замърсен и не се чете. И нашите машини са такива. Но у нас наложително служителите на реда преглеждат всяка фотография.

– За да не глобят някой, който не би трябвало, несъмнено.
– И това го има. И друго. Имам чувството, че у нас някой желае полицията да дебне хората. Друга тематика е за какво.

Нашият посетител
Алекси Стратиев е роден през 1953 година в София. Завършил е Академията на Министерство на вътрешните работи (1980) и право в СУ “Св. Кл. Охридски ” (1986). Пораснал в йерархията на органите за ред и сигурност от младши автоконтрольор до шеф на КАТ (2004-2009) и зам. шеф на полицията по контрола на придвижването (2009-2011). Сега е измежду най-уважаваните специалисти по пътна сигурност у нас.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР