Проектобюджетът за 2021 г. и плановете за следващите няколко години

...
Проектобюджетът за 2021 г. и плановете за следващите няколко години
Коментари Харесай

Станчев: С този бюджет догодина ни чака вдигане на преките данъци

Проектобюджетът за 2021 година и проектите за идващите няколко години се базират на „ натаманяване “ и в последна сметка може да доведат до съществени последствия като повдигане на директните налози, отпадане на обществени начинания на властта и усложняване на обстановката с дълга. Това разяснява в студиото на „ Лице в лице “ по бТВ икономистът Красен Станчев.

По думите му, на фона на 500 млн. лева загуби за стопанската система от карантината от началото на годината досега и 6-7% спад на Брутният вътрешен продукт вследствие на пандемията, се прави опит „ да излязат сметките с дълга “, като се залага доста невисок спад за 2020 година от едвам 3% и доста висок растеж следващата година, който не може да бъде пояснен от никой специалист.

„ Бюджетът не е и обществен, дори. В края на идната година евентуално ще се наложи нова врътка с планирането на идващия бюджет – на хартия да се усилят, да вземем за пример, директните налози да излязат сметките, тъй като другояче дългът няма да се обслужва. Няма различен метод да убедите кредиторите, че България ще може да си изплаща заемите, тъй като тези сметки, които в този момент са направени, не са правилни. Следователно, на хартия ще се вдигнат налозите, което ще докара до по-малка събираемост на налозите и това, което е дадено на пенсионери и на хора с деца, няма да бъде обещано “, разяснява Станчев.

Той не счита, че бюджетът е и антикризисен: „ Защо са нужни самолети в този момент – по какъв начин това оказва помощ за рецесията? “. Според специалиста би трябвало да има повече тласъци за дейната част от популацията и изключително за заетите в частния бранш.

„ Ситуацията доста наподобява на обстановката от 80-те години, когато България влиза в най-дълбоката си дългова рецесия “, означи Красен Станчев. Той акцентира, че сегашният лихвен % не отразява действителния риск и България ще бъде следена от самото начало. Икономистът предизвести, че сега, в който Европейски Съюз спря „ да прави подслон с прехвърлянията “ на България, лихвените проценти ще тръгнат нагоре.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР