Проекти свързани с производство на водород, които съчетават и изграждане

...
Проекти свързани с производство на водород, които съчетават и изграждане
Коментари Харесай

Какво представляват водородните долини и ще има ли в България такава за €15 милиарда

Проекти свързани с произвеждане на водород, които съчетават и създаване на съответната инфраструктурата и потреблението му в даден район, се появяват в цяла Европа. Затова би трябвало да се направи повече, с цел да се форсира тяхното развиване, считат последователите на горивото на бъдещето. Водородът, който може да бъде създаден от вода посредством електролиза, може да предложи опция на обичайните горива.

Водородът може да се употребява непосредствено като гориво или модифициран в синтетични течни горива. А в случай че електролизата се зарежда от възобновими енергийни източници (ВЕИ), нейното влияние върху климата е неутрално.

Различни разбори демонстрират, че с развиването на технологиите, единствено след 10 години ще бъдат реализирани и по-ниски цени на водорода от тези на днешните изкопаеми горива.

Има малко над 20 плана за водородни долини в Европа и още два във Англия, по данни от предходната година, написа Euractiv. Много от плановете се планува да са ситуирани към пристанища, по данни на взаимното дружество " Горивни кафези и водород ", което е публично-частно партньорство и изследва водородната технология.

Тези планове целят да образуват дребни водородни възли, които биха могли да служат като стъпка към европейска атомна стопанска система.

" Изключително значимо е да осъзнаем, че за по-бързата и чиста декарбонизация на нашите стопански системи, водородът ще бъде един от главните детайли ", споделя Барт Бийбук, изпълнителен шеф на FCH /JU.

" Зелени дружно "

е общ план на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните трендове - както в всекидневието на всеки от нас, по този начин и в бизнеса.

Научете повече тук:

Партньорската самодейност разгласява отчет за напредъка при построяването на така наречен водородни долини , който ги класифицира в три вида: дребни, локализирани планове, фокусирани върху мобилността; локализирани, само че приблизително огромни планове, които засягат индустрията; доста огромни планове, които са ориентирани към интернационален експорт на водород.

" Пейзажът " на водородната котловина се разраства и от ден на ден се управлява от частния бранш ", се споделя в отчета. Там се показва още, че " водородните долини ще се усилят и развият доста през идващите години, както заради възходящия брой планове като цяло, както и тъй като оповестените планове нарастват по мярка и трудност ".

В Европа има най-високата централизация в света на водородни долини, съгласно Платформата на водородните долини, която споделя най-хубавите практики и данни от 34 плана в 19 страни по света. Засега Нидерландия се обрисува като европейски водач, защото предлага пет плана за водородни долини тук-там като пристанището Ротердам, Амстердам и газовия район Грьонинген.
 Енергетика на бъдещето или зелените горива, които ще заменят
Енергетика на бъдещето или зелените горива, които ще заменят " замърсяващите " енергоносители

Пазарът на водород, именуван " гориво на бъдещето ", се разраства

Какво е направено до момента

Само четири планове за водородни долини в международен мащаб са изпълнени напълно, по данни от предходната година. В това число е и приключен план в Дания, където водородът, създаден от вятърна сила, балансира електроенергийната мрежа и се употребява в превоза и индустрията.

По мнение на представители на водородната промишленост в Европа, политиците би трябвало да положат повече старания, с цел да се осъществят такива планове.

" Докладът на партньорската самодейност разпознава няколко съществени " бариери ", които към момента съществуват. Една от тях е приемането на поддръжка за обществено финансиране, с цел да се обезпечат плановете. Втората е намирането на " чисти " водородни снабдители и подписването на дълготрайни контракти, които да създадат плановете рентабилни ", акцентира Бийбук.

" Трето, би трябвало да бъде обезпечена софтуерна подготвеност на всички горивни кафези и приложения на водорода, които се изискват. И най-после, би трябвало да бъде основана съответна правна регулаторна поддръжка, да вземем за пример при стандартизацията и бързото утвърждение на водородни планове ", обобщава Бийбук.

Европа и водородните долини

Шарлот дьо Лоржерил от консултантска компания Sia Partners дефинира Германия като водеща страна в потреблението на водород в областта на превоза, Франция - при производството му, а Нидерландия към този момент има огромна газова инфраструктура, с помощта на находищата на природен газ.

Европейският съюз се стреми да усили каузи на водорода в енергийните си доставки от 2% през предходната година, на 12-14% до 2050 година и предизвиква съдействието сред страните в тази посока.

Например френският петролен колос Total и доставчикът на електрическа енергия Engie се сплотиха, с цел да разработят най-голямата площадка за произвеждане на " зелен " водород в страната.

България също има проекти по отношение на водорода

Сравнително скоро стана известно, че има план за peaлизaциятa нa атомна котловина зa общо 15 млpд. eвpo зa пpoизвoдcтвo нa " зeлeн " вoдopoд в ĸoмплeĸca " Mapицa Изтoĸ ". Инвecтициoннитe нaмepeния пpeдвиждaт cъвмecтнo финaнcиpaнe oт cтpaнa нa бизнeca нa cъздaвaнeтo нa cлънчeви мoщнocти зa пpoизвoдcтвo нa " зeлeн " вoдopoд, чacт oт ĸoйтo дa бъдe изнacян в чyжбинa. А дpyгa чacт ще бъдe пpeднaзнaчeнa зa бaлaнcиpaнe нa eнepгийнaтa cиcтeмa нa cтpaнaтa ни. Засега огромният план у нас е още в " зародиш ".

" България ще влага във водородни долини, само че към момента няма утвърждение от Европейски Съюз ", сподели министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер по време на форума " Бъдещето на водорода в България " при започване на юни.

Новото гориво, т.е. водородът, съдържа в себе си обещанието, Европа да стане в действителност самостоятелна по отношение на енергийни източници. Министърът акцентира в същото време, че водородът крие доста незнайни, тъй като въпреки и да се знае какъв брой е значим, то софтуерната подготвеност за производството и потреблението му занапред се създава.

" " демонстрира положителните образци и значимите препоръки - всичко, което би трябвало да знаем по пътя към по-природосъобразно битие, работа и правене на бизнес. Проектът се реализира с поддръжката на,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР