Проектът за газопровод Турски поток“ отваря възможности за увеличаване на

...
Проектът за газопровод Турски поток“ отваря възможности за увеличаване на
Коментари Харесай

Москва отново настоява за гаранции от ЕК за преминаването на „Турски поток“ през България

Проектът за газопровод „ Турски поток “ отваря благоприятни условия за увеличение на кооперирането сред Русия и България, нужни са твърди гаранции от страна на Еврокомисията въпросните проекти да не бъдат провалени от Брюксел. Това съобщи съветският външен министър Сергей Лавров за българското издание „ Международни връзки “ и съветското „ Международен живот “, съобщи РИА " Новости ", представена от БНР.

Интервюто е обещано във връзка 140-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред Русия и България.

„ Разчитаме, че позитивната динамичност на политическите контакти ще послужи за усилване на практическото коопериране, преди всичко в енергийната и в търговско-икономическата сфера. Още повече, че капацитетът тук е много стабилен. Широки благоприятни условия за взаимно приложение на напъните открива планът за газопровод „ Турски поток “. Неговото продължение по територията на България ще укрепи енергийната сигурност на страната. С оглед на печалния опит от „ Южен поток “ са нужни твърди гаранции от страна на Европейска комисия, че актуалните проекти няма да бъдат провалени от случайно решение на Брюксел “, съобщи съветският външен министър.

По-рано и президентът Владимир Путин, и Сергей Лавров са упорствали за „ железобетонни гаранции “ от страна на Европейска комисия за реализирането на „ Турски поток “.

„ Има положителни вероятности за задълбочаване на взаимоотношението, свързани с решението на София да възобнови строителството на АЕЦ „ Белене “. Русия всички нужни технологии и дълголетен опит за работа за сполучлив „ рестарт “ на плана. „ Росатом “ сега преглежда вероятни форми за присъединяване в съоръжаването на атомната електроцентрала “, уточни Лавров.

В отговор на въпрос за връзките сред Русия и Европейски Съюз Лавров означи, че се надява здравият разсъдък в последна сметка да вземе връх и тези връзки да се върнат към естественото си положение на почитание и отчитане на ползите на двете страни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР