Проектът за газопровод Турски поток“ отваря възможности за увеличаване на

...
Проектът за газопровод Турски поток“ отваря възможности за увеличаване на
Коментари Харесай

Русия иска гаранции от ЕС за ”Турски поток” през България

Проектът за газопровод „ Турски поток “ отваря благоприятни условия за увеличение на кооперирането сред Русия и България, нужни са твърди гаранции от страна на Еврокомисията въпросните проекти да не бъдат провалени от Брюксел.
Това съобщи съветският външен министър Сергей Лавров за българското издание „ Международни връзки “, съобщи РИА " Новости ".

Интервюто е обещано във връзка 140-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред Русия и България, посочи БНР.

„ Разчитаме, че позитивната динамичност на политическите контакти ще послужи за усилване на практическото коопериране, преди всичко в енергийната и в търговско-икономическата сфера. Още повече, че капацитетът тук е много стабилен. Широки благоприятни условия за взаимно приложение на напъните открива планът за газопровод „ Турски поток “. Неговото продължение по територията на България ще укрепи енергийната сигурност на страната. С оглед на печалния опит от „ Южен поток “ са нужни твърди гаранции от страна на Европейска комисия, че актуалните проекти няма да бъдат провалени от случайно решение на Брюксел “, съобщи съветският външен министър.

По-рано и президентът Владимир Путин, и Сергей Лавров са упорствали за „ железобетонни гаранции “ от страна на Европейска комисия за реализирането на „ Турски поток “.

В отговор на въпрос за връзките сред Русия и Европейски Съюз Лавров означи, че се надява здравият разсъдък в последна сметка да вземе връх и тези връзки да се върнат към естественото си положение на почитание и отчитане на ползите на двете страни.

„ Първата стъпка по анулация на глобите би трябвало да бъде направена от този, които инициира санкционната серпантина – т.е. Европейски Съюз “, акцентира Лавров и добави, че тогава Русия може да анулира своите контрамерки. „ Топката е полето на сътрудниците от Евросъюза “, сподели съветският посланик №1.

Според него през днешния ден връзките сред Русия и НАТО са навлезли във фаза на продължителна рецесия. „ В НАТО се оказаха неготови към взаимна работа по образуване на архитектура на равна и неделима сигурност в Евроатлантическия район. Вместо това бе взет курс към въздържане на нашата страна и напредване на разграничителни линии на изток. Непрекъсващото разширение на алианс, повишаването на неговия капацитет покрай съветските граници, разполагането на ПРО на Съединени американски щати – всичко това докара до сериозна рецесия на доверието, ескалация на военнополитическото напрежение в Евроатлантическия район “, разяснява Лавров.

Той отбелязва, че с цел да бъде възобновено доверието в международните каузи е нужен отвод от порочните способи на напън и шантаж.

„ Заедно с това опциите разговорът сред Русия и НАТО да бъде върнат в градивното русло надалеч не са изчерпани…винаги сме открити за взаимна работа в противопоставяне на интернационалния тероризъм, наркотрафик, киберпрестъпност и други действителни, а не измислени закани от съвременността “, сподели съветският външен министър.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР