Проектът за АЕЦ „Белене“ е един изключително изгоден за Китай

...
Проектът за АЕЦ „Белене“ е един изключително изгоден за Китай
Коментари Харесай

Борисов: АЕЦ „Белене“ би бил изключително изгоден за Китай

Проектът за АЕЦ „ Белене “ е един извънредно преференциален за Китай план – политически. Изключително геостратегически за тях – за първи път Китай в Европейския съюз да строи централа. И в случай че ме питате мене, това би се оповестило при едно посещаване на президента Си Дзинпин. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след двустранна среща в четвъртък с ръководителя на Държавния съвет на Китайската национална република Ли Къцян. Разговорът сред двамата държавни ръководители се състоя в границите на Осмата среща на ръководителите на страните от Централна и Източна Европа и Китай в Дубровник.

Борисов акцентира, че българските условия за реализацията на енергийния план са ясни и са дефинирани в стартиралата процедура за избор на стратегически вложител.

Отношенията сред България и Китай са много динамични и другарски, изключително след извършената предходната година Среща на върха „ 16+1 “ в София. Тази година означаваме и 70-годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни, сподели министър председателят.

В рамките на срещата сред българския министър председател Бойко Борисов и китайския му сътрудник Ли Къцян беше разисквано съдействието в региона на пътната инфраструктура, енергетиката, технологиите, селското стопанство. Дискутирани бяха и опциите за в допълнение активизиране на бизнес контактите сред двете страни. Бойко Борисов изрази вяра, че още тази година е допустимо да има посещаване на китайския президент Си Дзинпин у нас и ще бъдат реализирани още съответни договорености с Китай, изключително в областта на земеделието. „ В момента 800 милиона $ е износа на България към Китай при милиард и половина от Китай за България – преди този момент разликата беше галактическа при тези обороти “, добави министър председателят Борисов.

Двамата държавни ръководители на България и Китай разискаха и основаването на мозъчен концерн „ 16+1 “, който е утвърден и се чака да бъде подписан в София. „ Няма да се учудя, в случай че Китайската национална банка откриe и собствен център в София за финансиране на разнообразни планове “, сподели още българският министър председател в Дубровник.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР