Проектът Breakthrough Listen, участващ в търсенето на признаци на интелигентен

...
Проектът Breakthrough Listen, участващ в търсенето на признаци на интелигентен
Коментари Харесай

Откриха загадъчни импулси от космоса

Проектът Breakthrough Listen, участващ в търсенето на признаци на образован живот във Вселената, откри 15 къси, само че мощни радиоимпулси, предавани от мистериозния и повтарящ се източник FRB 121102, заяви phys.org.

Бързите радиоимпулси (FRB) са кратковременни ярки импулси на лъчение на радиовълни от отдалечени и значително незнайни източници.

FRB 121102 сега е единственият от откритите, който се повтаря - повече от 150 високо енергийни прояви са регистрирани от обекта, който се намира в вселена джудже на 3 милиарда светлинни години от Земята.

Възможни пояснения на повтарящите се импулси мощно варират от въртящи се неутронни звезди с извънредно високи магнитни полета или магнетари до лазерни импулси с висока активност, употребявани от извънземни цивилизации за ускорение на галактически кораби.

За първи път открити от телескопа Parkes в Австралия, FRB са записани от радиотелескопи по целия свят. FRB 121102 е регистриран на 2 ноември 2012 година, а през 2015 година става първият, който повтаря сигнала си.

Интересно е да се означи, че сигналите FRB 121102, които стигат до нас в този момент, са излъчени, когато животът на Земята по това време се е състоял единствено от едноклетъчни организми, милиард години преди да стартира еволюцията на най-простия многоклетъчен живот.

Изследователска група от Технологичния университета на Калифорния в Бъркли (САЩ) включва FRB 121102 в листата на задачите на плана Breakthrough Listen за наблюдаване на най-близките звезди и галактики в търсене на извънземен разсъдък.

На 26 август в продължение на 5 часа наблюдаване в диапазона 4-8 GHz са насъбрани до 400 терабайта данни, в които се открива подписа на късите радиоимпулси в необятен честотен диапазон, с присъща дисперсия или закъснение (в взаимозависимост от честотата).

Анализът на 15-те нови импулси от FRB 121102 демонстрира също, че FRB се излъчват при по-високи честоти, в сравнение с се наблюдаваше преди този момент, като най-яркото лъчение се наблюдаваше с към 7 GHz.

" Независимо от това, дали бързите радиоимпулси са сигнали от извънземни цивилизации, Breakthrough Listen ни оказва помощ да разтеглим границите на нашето схващане за Вселената към нас " - заключава, Андрю Симион (Andrew Siemion), шеф на проучвателен център в Бъркли, SETI и на плана Breakthrough Listen.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР