Проект за специализиран Подробен устройствен план (ПУП) за обезпечаване на

...
Проект за специализиран Подробен устройствен план (ПУП) за обезпечаване на
Коментари Харесай

Ето кои ще са спирките на метрото до Слатина и Младост 1


Проект за профилиран Подробен организационен проект (ПУП) за застраховане на трасе и метростанции от продължението на третата метролиния през " Слатина " до кв. „ Младост 1 " следва да прегледа на утрешното си съвещание Столичният общински съвет (СОС). Вносител на отчета, оповестен на уеб страницата на съвета, е основният проектант на София Здравко Здравков.

Исканото изменение обгръща трасето от Военната академия " Г.С. Раковски " по ул. " Гео Милев ", бул. " Асен Йорданов ", пред " Арена София ", бул. " Цариградско шосе " до пътния възел на бул. " Цариградско шосе " с ул. " проф. Петър Мутафчиев ".

Проектът за Подробен устройствен план се състои в изменение на съществуващите проекти за регулация за устройствено да се обезпечи трасето, новите метростанции и уреди на техническата инфраструктура на отклонението от трета метролиния към квартал " Слатина ", с дължина към 5600 м, и да се дефинират сервитути за тях.

Метротрасето се планува да бъде напълно подземно и да се построи с тунелопробивна машина.

В отчета са посочени бъдещите метростанции от новия сектор на подземната железница:

• Министерски съвет 1 - Кръстовище бул. " Гео Милев " – бул. " Ситняково " - ул. " Черковна " ;

• Министерски съвет 2 - Кръстовище бул. " Гео Милев " - ул. " Н. Коперник " ;

• Министерски съвет 3 - Кръстовище бул. " Гео Милев " - ул. " Слатинска " ;

• Министерски съвет 4 – Северозападно от кръстовище бул. " Асен Йорданов " - бул. „ Шипченски проход " ;

• Министерски съвет 5 - Зала " Арена Армеец " ;

• Министерски съвет 6 - От източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. " Цариградско шосе " при Окръжна болница.

Изграждането и разширението на Столичното метро е от първостепенна значимост за развиването и благоустрояването на Столичната община, се показва в отчета, съобщи Българска телеграфна агенция. Като обект на транспортната система на София, удобствата и бързината, които обезпечава на жителите при потреблението му, метрото се трансформира в общински обект за трайно облекчаване на публични потребности от локално значение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР