Проект, който ще проследи дали и колко се използва езика

...
Проект, който ще проследи дали и колко се използва езика
Коментари Харесай

Експерти ще следят за използването на езика на омразата в кампанията за евровота

Проект, който ще наблюдава дали и какъв брой се употребява езика на омразата в акцията за европейските избори, създават от Института за обществена интеграция.
Тази година взехме решение да проследим дали в горещата фаза на акцията политическите водачи употребяват език на ненавист, съобщи пред БНР изпълнителният шеф на ИСИ Стоянка Балова. Експерти от Инситута ще наблюдават дали говоренето за полезности и оферти за политики не е сменено от враждебна лексика, ориентирана към политически съперници или обществени групи.
Наблюдаваме съществени политически сили, които са парламентарно показани и имат късмет да изпратят свои представители в Екологичен потенциал. Наблюдаваме трите национални телевизионни, електронни издания на национални ежедневници, както и по-популярните уеб сайтове. Обръщаме изключително внимание на обществените мрежи, изясни Балова.
Въпреки че акцията е почнала едвам преди седмица, ИСИ към този момент има някои наблюдения.
Като че ли Европа през последните месеци се свързва с Истанбулската спогодба и Пакта за миграция – тематики, които за българското общество са леко неразбрани или криворазбрани и тематики, които са плодородни за експоатация от разнообразни политически сили. Свидетели сме на една националистическа и ксенофобска агитация от страна на избрани политици точно по тези две тематики. Като че ли това остава малко безнаказано - такова е нашето чувство, разяснява Стоянка Балова.
Ще продължаваме да следим до края на акцията да забележим това ли ще бъде линията, която ще се следва от претендентите за Европейски парламент, добави тя.
Езикът на омразата „ преднамерено и преднамерено се употребява, с цел да се притегли вниманието и да се привлекат почитатели “. ИСИ ще следи и метода, по който органите, призвани да реагират, се оправят с езика на омразата.
Ще проследим и до каква степен институциите ще вземат отношение и за потреблението на език на ненавист и за нарушавания по време на акцията и в самия избирателен ден. На предишните избори – парламентарните през 2017 година – сме имали над 100 сигнала за нарушавания в цялата страна. Предстои да забележим дали обстановката се е трансформирала след измененията в Кодекса, изясни още изпълнителният шеф на ИСИ.
Анализът на института ще бъде показан след изборния ден.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР