Продължават проверките на Комисията за защита на потребителите в магазините.

...
Продължават проверките на Комисията за защита на потребителите в магазините.
Коментари Харесай

Председателят на КЗП: За 8 дни са установени 150 нелоялни търговски практики


Продължават инспекциите на Комисията за отбрана на потребителите в магазините. За 8 дни има открити 370 нарушавания от 350 инспекции. 150 са за нелоялните търговски практики.

„ С пресичането на нелоялните търговски практики ние чакаме да се реализира резултат на пазара и да се отстрани предпоставката за изкуствено завишаване на цените. “ Това сподели ръководител на КЗП Стоил Алипиев пред bTV.

Той изясни, че отстрани ли се предпоставката за изкуствено завишаване на цени оттова пазарът ще такива, каквито би трябвало да са в резултат на естествени стопански процеси.

Снимка: bTV


„ Това, което завишава изкуствено цените, е когато те се използват от търговци, които държат преобладаващия дял на пазара, по този начин те завличат всички. Търговецът може да дефинира цената на стоката. Каквато реши, въпреки всичко той е притежател на на стоката. Въпросът е потребителят когато взима решението за покупката, то да е в резултат на осведомен избор “, сподели Алипиев.

Глобите за нелоялни търговски практики доближават до 50 000 лв.. Алипиев даде образец с сходни нарушавания. Той изясни, че в някои магазини се афишират предложения, които не съществуват и на каса вместо за 2 продукта се заплащат 3. Според него инспекциите би трябвало да са непрекъснати.

Алипиев разяснява и случая с потърпевша жена след потребление на калъф за телефон. Той изясни, че в случай че се откри, че стоката е рискова, ще бъде изтеглена от пазара.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР