Продължават проверките на Българската агенция по безопасност на храните преди

...
Продължават проверките на Българската агенция по безопасност на храните преди
Коментари Харесай

Държите на прясната риба за Никулден? Ето за какво да внимавате

Продължават инспекциите на Българската организация по сигурност на храните преди Никулден. Инспекторите от БАБХ ревизират магазини, рибарници и заведения за хранене, които оферират риба.
 
Екип на Bulgaria ON AIR наблюдава една от инспекциите на чиновници на БАБХ в търговски обект в столицата. 

" Няколко дни в интервала преди Никулден инспекциите са засилени. Акцентът е върху предлагането на риба и рибни артикули. Всички инспектори наблюдават дали рибата се предлага в регистрирани обекти, изискванията на предпазване, което е най-важно за една риба, документите за генезис и метода на предлагането ѝ ", изясни доктор Галя Викьова.

За феновете на " България заран " тя посочи индикаторите, които ще ни оказват помощ в избора на прясна риба. По думите ѝ очите на рибата би трябвало да са бистри и изпъкнали, люспите и перките да са прилепнали по тялото. Не би трябвало да има издуване в корема, а хрилете на рибата би трябвало да са розово-червени и да няма посивяване. При натискане не би трябвало да се получава хлътналост в тялото на рибата.

Д-р Тошев от БАБХ добави пред камерата ни, че се изискват всички документи от магазина, както и записите по системата за самоконтрол за вярно предпазване на рибата. 

А шефът на магазина Владимир Ангелов означи, че към този момент одобряват поръчки за Никулден, защото всеки желае да получи своята риба оптимално прясна. ВТой уточни, че се купува всякаква риба, а в случай че се спрем на обичайния за празника шаран, то той би трябвало да бъде над 2 кг, само че не повече от 5.

 
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР