Продължават проблемите в сектора на животновъдството. Фермери протестират през последните

...
Продължават проблемите в сектора на животновъдството. Фермери протестират през последните
Коментари Харесай

Историята на баба Дора и нейните козички, която трогна цяла България

Продължават проблемите в бранша на отглеждането на животни. Фермери стачкуват през последните дни с претенции за поддръжка от страна на страната. Появи се и чума по животните в региона на Странджа. Хиляди животни бяха евтаназирани поради болестта. Стопани остават без добитъка си, не стопират страховете, че рецесията може да се разрасне. В същото време потърпевшите хора имат доста въпроси към ветеринарните управляващи.
Днес умъртвяването на животните би трябвало да продължи. На място в село Шарково, Ямболско, са се събрали хора, които желаят да се опълчват на умъртвяването на дребните преживни.
На този декор историята на баба Дора, която обиколи обществените мрежи, трогна цяла България.
Хиляди хора хора споделяха фотоси и видео във Фейсбук, на които се вижда страданието на старата жена, която гледа на своите козички като на лични деца. Баба Дора даже назовава всяко от животните с име.
Жената през сълзи споделя пред районното радио " 999 ", че няма да позволи евтаназията на своите 30 кози и ярета и би легнала до тях, в случай че се наложи, с цел да спре управляващите.
Баба Дора е безапелационна, че в нейното стопанство болест няма и си задава въпроса за какво не лекуват животните, а се подхващат най-крайните ограничения - за умъртвяването им. В отчаянието си дамата приканва хората да застанат до нея и да я поддържат в този сложен миг .
Сподели с товите другари
„ Това са разпоредбите при вирусни болести. Единственият метод, който може да ограничи болестта. Вчера съм обиколил регионите и съгласно мен контролът, който трябваше да бъде открит, не беше задоволителен ". Това съобщи в ефира на Нова телевизия изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Дамян Илиев.
" Направил съм среща с регионалния шеф на „ Гранична полиция”. Двата пръстена, които са нужни, с цел да лимитират болестта – единият е в десеткилометровата зона към огнището, от които би трябвало да се ревизират излизащите коли за животни и продукция и да бъдат дезинфекцирани. Вторият пръстен е общината, където не би трябвало да излиза продукция за страната”, сподели още доктор Илиев.
Той съобщи, че въпросът по отношение на това дали има заболели животни е неплатежоспособен .
„ Няма никакво съображение да бъде задаван, откакто сме взели шест хиляди проби. Изпратени са в референтна европейска лаборатория. В понеделник идва европейска задача, с цел да забележим дали ограниченията ни по границата на общините и огнищата, са задоволително ефективни”, съобщи той.
Почнат ли да умират животните и ние да не сме взели ограниченията, болестта ще стигне до Видин ”, безапелационен бе шефът на БАБХ.
Междувременно хиляди консуматори в интернет показват възмущението си от подхванатото евтаназиране на преживните животни в дребните стопанства на възрастни хора по селата, където е открито болестта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР