Продължаваме Промяната“ ще внесе законодателни предложения, с които България ще

...
Продължаваме Промяната“ ще внесе законодателни предложения, с които България ще
Коментари Харесай

ПП ще поискат България да може да изнася горива, произведени от руски суров нефт

„ Продължаваме Промяната “ ще внесе законодателни оферти, с които България ще може да изнася горива, създадени от съветски недопечен петрол, единствено съгласно директивата на Европейската комисия, заяви пресцентърът на партията.

По-рано през днешния ден Народното събрание одобри на първо четене възбрана за износа от България на недопечен петрол и нефтопродукти, които са обект на дерогацията за съветски нефт. Това стана с гласуването на Законопроекта за надзор за използване на дерогацията за закупуването, вноса или прехвърлянето на недопечен петрол, транспортиран по море и на нефтопродукти с генезис от Русия или изнесени от Русия.

От пресцентъра на партията оповестяват, че ще внесат промени сред първо и второ четене на законопроекта, които ще са свързани с приемането на 9-ия санкционен пакет на Европейски Съюз по отношение на Русия, в който категорично е посочено, че България няма право да изнася горива, създадени от съветски недопечен петрол нито към страни членки, нито към трети страни, като се изключи Украйна.

„ Продължаваме промяната “ ще направи и ремонти, ориентирани към задължаване на всички лица, които правят стопански действия, свързани с нефтопродукти, да изработят стратегически проект за адаптиране на стопанската си активност, тъй че да не употребяват артикули с генезис от Русия след 31 декември 2024 година. Тогава влиза в действие цялостната възбрана за импорт на съветски петрол. По този метод ще се подсигурява, че българските консуматори няма да усетят дефицит на горивата или покачване на цените след тази дата, се показва в известието.

Депутатът Венко Сабрутев изясни, че приготвят изменение, с което да се разреши експорт на горива към Украйна и трети страни. Става дума за непълен експорт на горива и количества, за които „ Лукойл “ споделя, че в случай че бъде спрян износът, ще спрат активността на рафинерията, уточни депутатът. По думите му това ще разреши на рафинерията да продължи умерено своята работа в изискванията на дерогация и наказания по отношение на Руската федерация.

Ключовото е ценовото преимущество на горивата, създадени от съветски недопечен нефт в България, да остане тук, сподели Сабрутев. Той напомни, че от Политическа партия са внесли план на решение, който следва да се гледа в Народното събрание. Целта на проекторешението е да се задължи „ Лукойл “ да върне активността си в България, тъй че в България да се заплащат налозите, а не както е сега - в Швейцария, посочи Сабрутев. Той обясни, че по този начин ще могат да се обложат с налози и свръхпечалбите на компанията, съобщи Българска телеграфна агенция.

От пресцентъра на Политическа партия показват, че проектозаконът, гласуван на първо четене през днешния ден, значително покрива главните хрумвания на плана на решение, импортиран от „ Продължаваме Промяната “ на 7 ноември, в това число възбраната за експорт, механизма за проследяемост на доставките и въвеждането на дерогацията в българското законодателство.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР