Продължаваме промяната продължава преговорите и на тема международна политика на

...
Продължаваме промяната продължава преговорите и на тема международна политика на
Коментари Харесай

Разбра ли се бъдещата коалиция за Македония и гласуването в ...

" Продължаваме промяната " продължава договарянията и на тематика интернационална политика на България за възможна ръководеща коалиция. Лидерите Кирил Петков и Асен Василев са включени в делегацията на домакините, до момента в който до момента те си разделяха присъединяване в другите групи. Третият представител на Политическа партия е Даниел Лорер, който преди седмица удостовери, че в плана са обсъждали " единствено като хрумвания " имена на бъдещи министри, в това число неговото за външен министър, написа dariknews.bg.

Общо 15 представители на четирите поканени партии бяха оповестени авансово. По покана на Кирил Петков те се показаха първоначално с по няколко думи: Българска социалистическа партия - Кристиан Вигенин, Цветелина Пенкова, Евгени Кирилов, Теодора Овчарова, Николай Маринов; Демократична България - Асен Агов, Стефан Тафров, Димитър Кацарков, Зарица Динкова; Има Такъв Народ - Димитър Гърдев, Павела Митова, Васил Георгиев; Политическа партия - Асен Василев, Kирил Петков, Даниел Лорер.

Стефан Тафров от Демократична България стартира първи, като съобщи, че за мощна външна политика е нужно България да е мощна вътре, както и да отделя доста повече внимание на сънародниците си в чужбина. Трябва да се противодейства на всеки опит за смяна стратегическия избор на България, добави той.

За Северна Македония Демократична България предлага образуване на незабавна пътна карта с съответни условия към Скопие - изпълними от държавното управление в София, годни за комуникиране в европейските столици, измерими като реализация в обозримо бъдеще, защитаващи националния ни интерес да имаме общо минало и общо бъдеще с РСМ.

Демократична България предложи основаването на изборен регион " Чужбина ", опция за отдалечено гласоподаване, в това число по пощата, и спомагателна грижа на мрежата от български учебни заведения по света.

Зарица Динкова от Зелено придвижване приказва за потребността да се обновят, модернизират и цифровизират дейностите на българските консулства, с цел да се усъвършенства контактът с българските общности в чужбина. Има доста недоволства по тази невралгична тематика, подсети тя. Имотите зад граница - към 190 на брой, са различен проблем, за който е нужна тактика по какъв начин ги управляваме - евентуално в изнасяне в една Агенция за държавните парцели - с цел да се разтовари външно министерство от тази задача и да се концентрира върху главната си задача да пази националните ползи и да обслужва българските жители.

Димитър Гърдев от „ ИТН “ акцентира, че отбраната на националните ползи не постоянно съответствува с икономическите ползи. Понякога може да има страхотни стопански оферти, включително енергийни, газови, виждаме и какво прави Китай в Западните Балкани, само че не постоянно те дават отговор на нашата самостоятелност, изясни той.

Павела Митова от Има Такъв Народ предложи компетенцията на Агенцията за българите в чужбина да се върне във външно министерство и приветства концепцията на Демократична България за тактика за връзките със сънародниците зад граница. Друго предложение е да има мобилно приложение за тази група български жители, тъй като ще спести доста време на задграничните представителства - хората ще получават настояща информация и ще могат да смъкват документи, да си записват часове и по принцип администрацията ще получи доста по-ясна визия какъв брой и къде са сънародниците в чужбина.

Позицията на Българска социалистическа партия за решение на противоречивите въпроси със Северна Македония включва:

• това да става без да се вършат взаимни отстъпки за историческата истина, учредена на документи и обстоятелства

• необятно единодушие за българската политиката към РСМ, включително с препотвърждаване на главните детайли от декларацията от 44-то Народно събрание

• придържане към рамковата позиция за разширението на Европейски Съюз, само че да ѝ създадем обзор

• взаимна комисия на законодателна и изпълнителна власт плюс специалисти да направи обзор на постигнатото и да предложи нови мерки; по-късно да разсъждаваме кое е допустимо какви отстъпки би могла България да направи, само че и по какъв начин РСМ да извърши своите задължения и Европейски Съюз да се ангажира с сензитивните за България въпроси. Наистина натискът върху нас е огромен, само че не трябва да сътворяваме усещане и у нашите сътрудници в Скопие, че сме склонни да жертваме дълготрайните си ползи

• нужната е пътна карта за дейности преди, по време и преди възможното присъединение на РСМ към Европейски Съюз, в нея да се включат чувствителни въпроси и те да са част от преговорната рамка, призната от Европейски Съюз и РСМ, тъй като другояче нямаме действителен институционален механизъм, гарантиращ, че без значение от промяната на ръководещите в Скопие, те ще извършват поетите задължения

• средносрочна стратегия за всички съществени аспекти в връзките с РСМ; единият е обвързван с уговорките на Скопие по контракта с България за добросъседство, вторият е за национални въпроси, които не изискват безусловно взаимни дейности - да вземем за пример, доста разширение още от идната година на българското дипломатическото наличие в Скопие, включително на културното ни посланичество с по-добро финансиране на културния институт там - сега бюджетът му по никакъв метод не демонстрира, че РСМ ни е приоритет.

Кристиан Вигенин от партията на социалистите показа позицията на сътрудниците си за " нормализиране на връзките " с Руската федерация с 2 детайла:

- предпочитани сфери на съдействие са стопанска система, енергетика, просвета и обучение

- потребност от българска политика за поетапна анулация на глобите против Русия, както и на съветските наказания по отношение на Европейски Съюз.

Той разяснява, че по това евентуално ще има разминаване с останалите в залата, само че разяснява, че политиката на наказания не дала търсения резултат. Не приказвам от на следващия ден да се анулират глобите, а за политика, която да докара до това, тъй като България е наранена и от едните, и от другите наказания, обясни социалистът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР