Продължаваме промяната няма да подкрепи първия мандат за съставяне на

...
Продължаваме промяната няма да подкрепи първия мандат за съставяне на
Коментари Харесай

ПП няма да подкрепи първия мандат за съставяне на правителство, но ще говори с ГЕРБ за политики

" Продължаваме промяната " няма да поддържа първия мандат за сформиране на държавно управление, който се пада на ГЕРБ, само че пък от партията показват подготвеност да разговарят с ГЕРБ по 16 политики в четири съществени сфери: продължение на подпомагането на българските фамилии, повдигането на минималната работна заплата, продължение с политиката за подкрепяне на възрастните хора с пенсии, данъчните облекчения за младите фамилии. Това стана ясно по време на консултацията на ПП при президента Румен Радев. 

В началото на срещата Радев поздрави " Продължаваме промяната " с постигнатия резултат на парламентарните избори на 2 октомври.  " Българите ви отредиха виновна роля в 48-ото Народно заседание и значимо място в политическия дневен ред. Но още веднъж гласоподавателите не заложиха единствено на една политическа мощ и това очевидно е знак към всички политически партии в Народното събрание, че е необходим разговор, нужни са усилияза намиране на ефикасни решения ", сподели той. 

" Напълно съм склонен с вашата теза, че не може да има държавно управление непременно, рожба на подмолни и безпринципни сделки. В същото време ще държа да има градивен, открит, ефикасен разговор. Ще държа да изчерпим до дъно всички вероятни варианти за сформиране на държавно управление ", добави президентът. 

Радев попита представителите на " Продължаваме промяната " за хода на разговора с другите политически сили в 48-ото Народно заседание за сформиране на държавно управление. Президентът попита още дали Политическа партия биха подкрепили първия мандат и надлежно при какви условия, какви ограничения виждат за излизане на рецесията, отношението им към Бюджет 2023 и към Плана за възобновяване и резистентност, както и към повишението на отбранителния потенциал на българската войска. 

Съпредседателят на " Продължаваме промяната "  Кирил Петков уточни, че ще бъдат водени от два правилото при взимането на решения - да решат оптимално огромен брой действителни проблеми на жителите, където са декларирали 16 политики в четири съществени сфери: продължение на подпомагането на българските фамилии, повдигането на минималната работна заплата, продължение с политиката за подкрепяне на възрастните хора с пенсии, данъчните облекчения за младите фамилии. Петков регистрира, че от Политическа партия имат и добра бизнес стратегия, която включва повдигане на прага на ДДС-то, продължение на подпомагането за високата цена на тока, да има таван на цената на газа, който да не може да се премине, както и това, че бюджета не може да излиза на повече от 3% недостиг. 

От Политическа партия прибавиха, че ще създадат всичко, което зависи от тях, с цел да се одобряват законите по Плана за възобновяване и резистентност, ще продължат и за правенето на антикорупционен закон и правосъдна промяна.

Петков беше безапелационен, че " Продължаваме промяната "  няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ.  " Вторият принцип, който ще спзваме, е правилото на спазването на обещанията. Българският народ би трябвало да чака от всички политици предизборните обещанията да не се обръщат след избори, ето за какво за първия мандат ние заявяваме нашата подготвеност да приказваме с мандатоносителя за тези 16 политики, само че да не подкрепим техния първи мандат, тъй като това би било измятане от обещанията, които дадохме на над половин милион българи, които ни поддържаха ", добави той. 

След като чу тези думи, Радев попита дали изявленията на Политическа партия, че няма да поддържа първия мандат на ГЕРБ, както и поръчката на ГЕРБ да не поддържа мандат на Политическа партия, е отворена врата за провеждането на нови предварителни парламентарни избори или виждат различен късмет за разрешаване на този проблем. 

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев заяви, че предходния кабинет съумя на ръководи България в една доста сложна обстановка и да реализира икономиески резултати, които са едни от най-хубавите в Европейски Съюз. 

" Икономическият растеж предходната година е 7,6%, а тази година е 5% за първото полугодие. Това се дължи на обстоятелството, че нашите бизнеси съумяха да се оправят добре, че поддръжката към тях от позиция на електрическата енергия и антиковид ограниченията, съумяха да оказват помощ на българския бизнес да не загуби работни места и конкурентноспособност, дори да я усили в една доста тежка обстановка ", уточни Василев.

По думите му, в случай че се стигне до осъществяване на втория мандат от Политическа партия, ще би трябвало да се създадат редица промени освен в правосъдната власт, само че и в цялата система за сигурност на страната, с цел да може тя съответно да противодейства на всички опити за дестабилизация на държавното управление.

" Няма да създадем безпринципни и подмолни сделки, за който и да е мандат ", безапелационен е Петков. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР