Продължаваме да работим съгласно решението на Народното събрание за предоговаряне

...
Продължаваме да работим съгласно решението на Народното събрание за предоговаряне
Коментари Харесай

Росен Христов: Преговорите с ЕК за предоговаряне на Плана ще са сложни, но вярвам в успеха

Продължаваме да работим според решението на Народното събрание за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност. Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов в отговор на журналистически въпрос, откакто взе участие в кръглата маса " Българската енергетика – Стратегия 2023-2053 " в София, представен от Българска телеграфна агенция.

На 12 януари Народното събрание задължи Министерския съвет да промени Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) в част енергетика.

Христов разяснява, че най-вероятно това ще значи загуба на някакви средства по НПВУ, само че посочи, че решението на Народното събрание е основано на разбора, който демонстрира, че икономическият резултат от употребата на въглищните централи е по-голям от евентуалните загуби по проекта.

На кръглата маса през днешния ден министър Христов показа Стратегия за развиване на енергетиката у нас за идващите 30 години.

Лично аз имам вяра в виновния метод на Европейската комисия (EК), че те ще оценят нашите визии, старания и ангажимент да осъществим общоевропейските цели за декарбонизация. Вярвам, че там стоят виновни хора, които имат интерес Европа и България, като част от Европа, да се развиват и да се реализират зелените цели, уточни Христов.

Не предвиждаме да затваряме ТЕЦ-овете през 2025 година, сподели министър Христов в отговор на въпрос.

Не става въпрос с Европейска комисия да водим някакъв деструктивен диалог, чакаме градивна поддръжка, сподели още Росен Христов. Той сподели, че не се предлага страната ни да се откаже от задачите за декарбонизация. Предлага се България да си поеме уговорките и да върви наедно с всички други европейски страни към декабронизация и осъществяване на задачите - и към 2030 година, и към 2050 година, уточни Христов и посочи, че препоръчаната енергийна тактика е основана на създаване и развиване на нисковъглеродни мощности, ВЕИ и нуклеарна енергетика.

Това, което желаеме да представим на Европейска комисия, са задължения, ясна, механически обоснована визия, с всевъзможни разбори, т.е. нещо, което може да подсигурява на най-много осъществяването на това, което предлагаме, за разлика от сегашните задължения, които нямат никакъв разбор и никаква техническа аргументация по какъв начин това може да се реализира, сподели Росен Христов. Той уточни, че с напъните за предоговаряне не се вършат някакви съществени промени в проекта.

Не желаеме този проект да го предоговорим с нещо безусловно друго, това са същите цели, само че с ясно обосновани планове по какъв начин да реализираме задачите, сподели министърът. Знам, че договарянията ще са комплицирани, само че имам вяра в триумфа, тъй като имаме мощна логичност и мощни причини за това, което предлагаме и то е напълно в европейския интерес и съответствува с задачите за декарбонизация и зелена сила, сподели още министър Христов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР