Продължава търсенето на варианти за прибиране на сънародниците ни, които

...
Продължава търсенето на варианти за прибиране на сънародниците ни, които
Коментари Харесай

Българин за хаоса на летището Рим: Наредиха ни на опашка, чакахме 5 часа и накрая…

Продължава търсенето на разновидности за прибиране на сънародниците ни, които не съумяха да излетят от Рим за България поради анулиран полет на нискотарифната самолетна компания „ Райън еър “ на летище „ Чампино “. 35 души останаха да спят в хотел за сметка на превозвача, който обаче не им подсигурява тръгване през днешния ден. Останалите потърсиха независимо метод да се приберат.

Владимир Миленков, който е измежду пострадалите пасажери и пътува с шестгодишно дете, описа пред БНР, че със фамилията му са запазили хотел покрай централната гара „ Термини “. „ Вариантът на „ Райън еър “ беше да останем да изчакаме полет в събота и всеки ден да се чекираме на летището, което нас не ни устройваше “, добави той. Миленков посочи, че на следващия ден се връщат с полет на националния транспортьор „ България еър “.

„ Най-лошото е, че при анулацията на полета никой нищо не ни изясни и не даде информация “, разяснява Владимир Миленков.

„ Наредиха ни на опашка и всеки трябваше да чака самостоятелно решение. Около 4-5 часа чакахме на тази опашка. Междувременно хората, които имаха по-добри благоприятни условия и бяха по-организирани, се оправиха сами. Другите чакахме, чакахме и в последна сметка и ние се оправихме сами, а хората, които нямат благоприятни условия, останаха на решенията на самолетната компания “, описа той.

Миленков съобщи, че ще търси обезщетение от самолетната компания, като пресметна, че на семейство изключителното оставане в италианската столица ще излезе към 500 евро.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР