Продължава строителството на новата болница в Ямбол с отпуснатите от

...
Продължава строителството на новата болница в Ямбол с отпуснатите от
Коментари Харесай

Строителството на новата болница в Ямбол продължава

Продължава строителството на новата болница в Ямбол с отпуснатите от страната преди дни 13,5 млн. лв.. Средствата бяха гласувани още с приемането на бюджета за 2022 година през февруари, само че са преведени по сметката на лечебното заведение на 22 юни. Това заяви шефът на регионалната МБАЛ „ Св. Пантелеймон “ доктор Панайот Диманов на конференция през днешния ден, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му компанията реализатор е поискала спомагателни 7,1 млн. лв., поради инфлацията и растящите цени на строителните материали. „ Още преди два месеца сме се обърнали към Министерството на здравеопазването, а те - към Агенцията за публични поръчки. Имаме увещание, че цените ще бъдат индексирани и средствата - обезпечени “, сподели доктор Диманов.

До две седмици ще бъде оповестена и социална поръчка за към 30 млн. лева с Данък добавена стойност – 16 млн. лева за оборудването с нова здравна инсталация и 14 млн. лева за болничното обзавеждане. Средствата на този стадий не са обезпечени от страната, само че поръчката ще бъде с подусловие договорите да се сключат след обезпечаване на финансирането, каквато законова опция има, изясни доктор Диманов.

Изпълнителният шеф на ямболската болница благодари на народните представители Мирослав Иванов („ Продължаваме Промяната “) и Кристиан Вигенин (БСП). Припомни също, че първият транш от 13,5 млн. лв. беше обезпечен по време на ръководството на ГЕРБ. Новата болница не би трябвало да бъде пленник на партийни превеси в комплицираната в този момент политическа конюнктура, акцентира доктор Диманов.

Той добави, че планът „ нова болница “ има и поддръжката на локалната власт. На конференцията участваха регионалният шеф Васил Александров и ръководителят на Общинския съвет в Ямбол Антон Шиков. Те също подчертаха, че е извънредно належащо да има нова болница и напъните в посока на това би трябвало да са надпартийни.

„ Сагата “ с новата болница в Ямбол има над 40-годишна история. Строителството на 12-етажната постройка стартира още през 70-те години на предишния век, като от този момент до момента е спирано и възобновявано няколко пъти.

В настоящия си тип ямболската многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Св. Пантелеймон “ е единствената останала в страната от така наречен павилионен вид. Отделенията ѝ са ситуирани в 17 обособени и амортизирани здания, които са строени сред 1912 година и 1980 година.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР