Продължава разнобоят за газовите доставки. Бившите управляващи от Продължаваме промяната

...
Продължава разнобоят за газовите доставки. Бившите управляващи от Продължаваме промяната
Коментари Харесай

Пореден сблъсък за газовите доставки: Имало ли е свободни слотове за танкерите?


Продължава разнобоят за газовите доставки. Бившите ръководещи от " Продължаваме промяната " упрекнаха служебния кабинет, че не е положил задоволително старания да откри слотове за разтоварването на американските танкери с полутечен газ.

Бившият министър председател Кирил Петков сподели пред bTV, че не схваща за какво служебното държавно управление е избрало да вземе единствено един транспортен съд с американски полутечен газ, откакто е имало
слотове за октомври и за ноември.

“Обадих се на енергийния министър на Гърция да попитам какво става и за какво не можахме да имаме повече
слотове. С удивление разбрах, че връзката с гръцкото държавно управление е била доста вяла и не е имало същински напор за намиране на слотове. Толкова положителни и контрактувани кораби бяха оставени и не бяха купени ", сподели Петков.

Бившият енергиен министър Александър Николов също счита за чудноват отхвърли от цялостните количества американски газ. В ефира на bTV той разви теза по какъв начин е можело да спечелим от танкерите.

“Ако в действителност не можеш да ги разтовариш, то имаш опция да ги вземеш и продадеш, или да ги замениш ”, сподели Николов.

С прессъобщение министерството на енергетиката опроверга изказванията на Петков.



" Ако е имало свободни
слотове в Гърция, то буди подозрение за какво постоянното държавно управление просто не ги е удостоверило. Капацитетът на слотовете в Гърция от дълго време е ангажиран от частни компании, които го препродават, само че на доста по-високи цени. В тази връзка е необичайно и друго изказване на Кирил Петков, а точно, че се е свързал с гръцкия енергиен министър, който всъщност няма по какъв начин да въздейства на свободния пазар на слотове ”, оповестиха от енергийното министерство.

“Няколко частни компании предлагаха
слотове на двуцифрени цени в милиони ”, сподели Росен Христов, длъжностен енергиен министър.

Това изказване се разминава със сметките на някогашния финансов министър Асен Василев.

“Слотовете за регазификация и доставката на газ от Турция или Гърция до България костват сред 5 и 10 на мегаватчас. В момента борсовата цена на газа е 300 евро на мегаватчас, тъй че е безусловно смехотворно да се приказва, че слотовете ще оскъпят газа ”, сподели Василев от Стара Загора.

От Хасково някогашният енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев насочи покана към Асен Василев за спор по тематиката.

" Ако Асен Василев го е боязън да пристигна самичък на този самобитен двубой в 21 век., може да вземе със себе си и Кирил Петков. Нямам срещу в този двубой да сме двама на един. Ако стартираме в действителност да считаме ще видите, за какво на харвардци все им излизат криви сметките ”, съобщи Добрев.

В Раднево Кирил Петков бе безапелационен, че служебното държавно управление не би трябвало да изпуска търговете за слотовете за цялата друга година. Те ще се проведат през септември.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР