Продължава работата по българска ваксина срещу коронавируса. До Нова година

...
Продължава работата по българска ваксина срещу коронавируса. До Нова година
Коментари Харесай

Обещават българска ваксина за COVID до Нова година

Продължава работата по българска ваксина против ковид. До Нова година ще е подготвен прототипът, по-късно сме подготвени за клинични тествания, заяви в утринния блок на Българска национална телевизия доцент Пенка Петрова, шеф на Лабораторията по пробна имунология към Българска академия на науките.

По думите й, дали българската ваксина ще е по-евтина зависи от индустриалните мощности и от това до каква степен страната ще се ангажира с производството. Затова и науката би трябвало да се подкрепя регулярно, тъй като при поява на нова пандемия ние ще можем да реагираме съответно, изясни доцент Петрова. Нашата протеинова ваксина се е съсредоточила върху генома и би трябвало да работи против всички варианти, добави тя.

В момента се тестват съветската и имунизацията на "Астра Зенека ", като резултатите и за двете са доста обнадеждаващи, счита ученият.

Повишението на случаите на инфектирани с ковид у нас през последните се дължи на отхлабените ограничения, на това, че децата потеглиха на учебно заведение. Вирусът сега мутира с по-ниска периодичност, в сравнение с се популяризира. Можем да създадем извод, че той е по-силно инфектиран, само че по-малко гибелен, изясни доцент Петрова.

В момента България е в оранжевата зона на Европа и няма за какво да сме обезпокоени, това са равнищата от юли месец, добави тя.

Учените не престават да изследват геномите на вируса, като е открито, че при 12 000 разнообразни има към 1200 разновидности. Всеки десети вирус е мутирал, само че наклонността е да се върви към по-малко смъртоносни варианти. В Европа и в България доминират едни и същи варианти, изясни доцент Петрова.

По думите й, за предварителна защита е целесъобразно да се промени хранителният ни режим. Установено е, че при дефицит на селен в организма има по-голям риск от съдбовен излаз на болестта. В България обаче няма тежки селенови дефицити, защото селенът се среща в обичайни за българите храни, като зърнените - пшеница, овес, ръж. Силно целесъобразни са ядки като бразилския орех, както и морските артикули. Нужни за организма ни са и антиоксидантите, по тази причина е необдходимо да одобряваме задоволително витамин C и витамин D.

Ако един на 10 индивида е прекарал ковид, това значи, че той има антитела. Трябва безусловно да се следи равнището на антитела, с цел да се знае по какъв начин може да се противодейства, счита доцент Петрова.

Оказва се, че част от медикаментите, които хората със съпътстващи болести одобряват непрестанно, в действителност предизвикат ковид, по тази причина тези хора са толкоз рискова група, изясни ученият.

Софиянци съблюдават най-добре ограниченията - виждате на всички места по магазините и в затворени места се носят маски, сподели още доцентът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР