Продължава периодът на по-топло от климатичното време, посочи климатологът Георги

...
Продължава периодът на по-топло от климатичното време, посочи климатологът Георги
Коментари Харесай

Натрупва 25 см до часове! Ще правим ли снежни човеци по Коле...

Продължава интервалът на по-топло от климатичното време, уточни климатологът Георги Рачев пред

Цялото първото десетдневие се обрисува по-топло по отношение на климатичната норма, която е от 0 до 4 градуса.

Най-топло е по долината на Струма и край Черно море.

Най-студено е в Северна България и по високите котловинни полета. В планините междинните декемврийски температури падат до -5 и -9 градуса.

На 30 ноември следобяд преваляванията от дъжд ще се засилват още веднъж. До среднощ ще обзет съвсем цялата част на Южна България. На 1 декември валежната зона ще се популяризира и в Северна България. На запад и по високите котловинни полета в следобедните часове ще вали сняг. Ще се образува снежна завивка основно в Предбалкана, в най-северозападната част на страната и по високите елементи на котловинните полета в Западна България. Дебелината ѝ ще е сред 3 и 5 сантиметра.

Така стартира първият зимен месец - с доста превалявания, като част от тях ще са и от сняг. В планините ще пада сняг, осебено в местата с надморска височина над 1200 метра.

Очаква се още на 30 ноември и 1 декември снегът в планините да доближи до 20-25 см.

“С огромно внимание би трябвало да се отнасяме, преминавайки през всички проходи - и на Стара планина и в Рило-Родопския масив. По високите елементи ще има сняг и заледявания ”, предизвести климатологът.

Още във вторник заваля в Прохода на Републиката и Шипка. Непочистени пътища затрудниха водачите.

Днес преваляванията ще стартират да стопират, най-късно в Североизточна България. Постепенно ще се затопля. В събота и неделя оптималните температури ще доближат до 5-9 градуса, а на някои места може и над 10 градуса. Така в ниските елементи на страната снегът ще се стопи и съгласно средносрочните прогнози сняг няма да има най-малко доникъде на месеца.

Валежите през декември се чака да бъдат към и малко над нормата. Тя пък е сред 45 и 60 литра на квадратен метър, като в Рило-Родопския масив доближава и до 70-80 литра на квадратен метър.

Твърде рано е да се каже какво ще е времето на Коледа и Нова година. “10-12 години притискам палци Коледа да е снежна, децата да се пързалят и да вършат снежни индивиди и си оставам със стискането на палците.

За последните 12 години единствено две бяха със сняг на Коледа, и то беше малко повече кална, в сравнение с бяла. За Коледа може да се предвижда десетина дни по-рано, всичко друго е просто гадаене ”, изясни проф. Георги Рачев.

Климатологът заключи, че към този момент огромните метеорологични модели предвиждат топла зима за Балканския полуостров и особено за България. Ще е с към 1 градус по-топло от междинните климатични правила.

Най-ниските температури през декември са били сред минус 23 и минус 28 градуса, а по Черноморието заради затоплящия резултат на морската вода малко по-високи - до минус 20.

Най-студено е било в Ихтиман - минус 34°,

в Ботевград и в Божурище - минус 32, в Трън - минус 31 градуса. В София най-ниската измервана температура през декември е минус 27,5 градуса, в Плевен - минус 24, и в Пловдив - минус 21,7 градуса.

От началото на новия век най-студен декември е регистриран през 2001 година, когато междинните температури са с 3 до 6 градуса по-ниски от естествените. Тогава в София единствено през 5 дни от месеца температурата минава над нулата, а в Русе през целия месец има снежна завивка. Снеговалежите са чести, като софиянци и пловдивчани посрещат коледните празници с половинметров сняг. На другия полюс е измерената температура от 23-24 градуса през последния месец от годината. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР