* Продължава отстъпката за горивата, ще я ползват и фирмените

...
* Продължава отстъпката за горивата, ще я ползват и фирмените
Коментари Харесай

Властта като Робин Худ: Взима от богатите, дава на народа

* Продължава отстъпката за горивата, ще я употребяват и фирмените коли * Увеличават обезщетенията на бизнеса за тока
Властта влезе в ролята на Робин Худ. Пред несигурността за съставянето на кабинет и вероятността за вероятни нови избори, ръководещите подхващат ограничения, с които да оказват помощ на бизнеса и хората да се оправят с непостижимите цени на силата и горивата. Но този път парите няма да са от бюджета, т.е. от джоба на всички данъкоплатци, а от сръхпечалбите на фирмите, на които към този момент сме платили свръхцени за тока и горивата. 

Добра вест за водачите дойте от служебния министър на стопанската система Никола Стоянов. След като преди седмица финансовият министър Росица Велкова заяви, че от 1 декември отстъпката от 25 ст. за горивата ще бъде спряна заради привършване на плануваните за нея 150 млн. лв. в бюджета и несъгласие от страна на Еврокомисията, че се дава единствено за коли с българска регистрация,
-->
Стоянов съобщи, че има метод действието на мярката да продължи. Освен това се обмисля помощта да не е единствено за персоналните коли, а да я получават и фирмените. Т.е. обезщетение за скъпите горива ще получава и бизнесът. Досега служебните коли нямаха право от понижението от 25 ст. за литър бензин или дизел.  Все още не се знае какъв ще бъде размерът на подпомагането. Възможно е той да е по-голям, от колкото сега. Към момента към момента не е конкретизирано дали сумите за поддръжка ще са идентични за бизнеса и жителите, означи министърът, като добави, че това зависи и от Народното събрание.

Важно конкретизиране е, че финансирането на мярката ще идва от свръхпечалбите на фирмите от бранша, а не от държавния бюджет. Парите от свръхпечалбите ще постъпват във фонд, който ще се управлява от Министерството на финансите. " Ако се одобряват предложенията на служебния кабинет, цената на горивата няма да спадне, само че ще се обезпечи подкрепяне, което ще докара до по-ниски цени на горивата от сегашните ", изясни Стоянов.

Във вторник в Народното събрание са импортирани законодателните промени, нужни за реализирането на това желание, като най-важните са промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, а другите са в подзаконови нормативни актове, с които ще се заеме Министерски съвет.Проектът за промени в ЗКПО планува " сдруженията и местата на стопанска активност от Съюза, извършващи активност в браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването, внасят наложителна краткотрайна солидарна вноска за генерираните свръхпечалби според член 14 от Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата в размер 33 на 100 ".

Реално ще се полза генерираната облага през 2022 и 2023 година, която е над междинната стойност на обложените облаги за 2018, 2019, 2020 и 2021 година.

Още в петък промени в четири данъчни закона одобриха на първо четене депутатите в бюджетната комисия в Народното събрание. Те обгръщат Закона за Данък добавена стойност, за налозите от приходи на физическите лица, за корпоративното подоходно облагане и Закона за акцизите и данъчните хранилища. С гласуването бе утвърдено и основаването на нов налог, ориентиран към печелившите енергийни компании – така наречен „ краткотрайна солидарна вноска “. Той цели облагането на свръхпечалбите на въпросните сдружения с 33%. 

Стоянов отговори позитивно на въпрос дали " Лукойл " има свърхпечалба, с която солидарно да взе участие в бъдещия фонд.Временната солидарна вноска (която е обществено държавно вземане) се заявява и внася по реда и в периода за подаване на годишната данъчна декларация по член 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане. За невнесената в период краткотрайна солидарна вноска се дължат лихви според Закона за лихвите върху налози, такси и други сходни държавни вземания.

Министър Стоянов се надява до края на ноември нормативната рамка да е призната и да започва облагането на свръхпечалбите, с което да стартира попълването на фонда, като упованията са той да стартира дейно да се попълня през декември и тогава да стане допустимо стартирането на процеса на погашение на помощта.

В петък пък депутати от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили обясниха на брифинг по какъв начин цените на горивата може да паднат с 1 лев. 

Делян Добрев съобщи, че ГЕРБ имат вид на Закона за компенсиране на битовите консуматори на горива - вкарва се вноска освен от Лукойл Нефтохим Бургас, а и от всички компании, преработващи съветски нефт, ще са длъжни да вършат вноска във фонда за енергийна сигурност. 

Увеличават се и обезщетенията на бизнеса поради скъпия ток. Решението е на депутатите от енергийната комисия, следва то да бъде гласувано от Народното събрание. Предложението гласи таванът на цената на тока за приемане на компенсации да бъде понижен от сегашните 250 лв. на 200 лв. за мегаватчас. Над това равнище на електрическата енергия, компаниите ще получават отплата на 100%, както и в този момент. " Не забравяйте, че за битовите консуматори таванът е 82 лв. на мегаватчас ", уточни шефът на АИКБ Васил Велев. 

Очаква се компенсацията да важи до края на 2023 година Аргументът на вносителите - Делян Добрев и Теменужка Петкова от ГЕРБ, е, че защото не е известно дали това Народно заседание няма да приключи активността си, би трябвало да се плануват обезщетения за бизнеса и следващата година, тъй като изплащаните в този момент са планувани в Закона за бюджета и са до края на годината.

Добрев оферираше обезщетенията да останат 100% от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред " на енергийната борса за съответния месец и базовата цена в размер 250 лв. за мегаватчас, а огромните енергийни потребители да получат по-голяма помощ, като за тях базовата цена да е 200 лева на мегаватчас.Предложението всички да бъдат сложени при равни условия беше направено от депутата от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев и в последна сметка то бе признато. Той уточни, че не вижда логичност най-големите производители да получават по-големи обезщетения, защото има кой да пази ползите им, а за микро- и фамилните компании да няма подобен бранител.

Средствата за обезщетения още веднъж няма да са от бюджета, а от фонда " Сигурност на електроенергийната система ". За последните 3 месеца оттова са изплатени 2.232 милиарда лева обезщетения на бизнеса, като всички средства са от Българския енергиен холдинг, в чиято конструкция са всички държавни енергийни компании, заяви Деян Червенкондев, ръководител на фонда. Там постъпват все още свръхпечалбите на АЕЦ " Козлодуй ", НЕК и Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", само че към този момент не влизат свръхприходите от частните енергийни компании.

Министърът на енергетиката Росен Христов обаче уточни, че вноските на държавните компании в този фонд, които се употребяват за обезщетения на бизнеса, едвам стигат сега и с цел да е допустимо това, даже от тях се желаят предплатени вноски. Той уточни по мемоари, че калкулациите, правени за увеличение на помощта, какъвто вид в последна сметката комисията възприе, биха възлизали на 18 млн. лева спомагателни разноски на месец. Ведомството пое ангажимент да изпрати на Народното събрание точните планове преди гласуването на проекторешението в пленарната зала.Драгомир Стойнев пък насочи рецензия, че единствено държавните компании вършат солидарни вноски във фонда.

" Регламентът на Европейски Съюз споделя, че всички би трябвало да са съпричастни в рецесията, освен държавните предприятия. Ние от Българска социалистическа партия настояваме да се отвори този спор. Не може да натоварваме единствено държавните централи, а другите да бъдат отвън този проблем ", разгласи той. Посочи, че Министерството на енергетиката би трябвало да предложи проект по какъв начин всички стават съпричастни при рецесията.Средната цена на българската борса за октомври " Ден напред " е 402.80 лева./МВтч. През септември тя бе 735.50 лева, а през август – 846.59 лева./МВтч. В първите дни на ноември цената на свободния пазар е сред 305 и 416 лева. 

КЕВР ще държи юздите на Енергото до края на 2025 година

Депутатите от енергийната комисия взеха решение, че битовите консуматори няма да минават на свободния пазар на ток до 31 декември 2025 година Този период е записан и в Националния проект за възобновяване и резистентност, само че има и няколко неразбираеми текстове, които плануват това да стане на няколко стадия, като първият стартира през 2023 година

Вносителят на проекторешението е ГЕРБ, като претекстовете са да се успокои обществото в условия на високи цени на тока на свободния пазар.Бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова подсети, че преди да се стигне до цялостна либерализация на пазара на ток, всяка страна в Европейски Съюз би трябвало да вкара понятието енергийна беднотия, да зададе критерии за него и да дефинира ограничения. Посочи, че благодарение на Еврокомисията още през 2016 година е създадена по този начин формулировка и критерии, които са били препоръчани на общественото министерство, само че по-късно развиване не е имало. Според нея тази основа може да се употребява, само че би трябвало да се актуализира. Цитира данни на Евростат, съгласно които към 30% от популацията на страната е енергийно оскъдно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР