Продължава ли строежът на Националната детска болница в София по

...
Продължава ли строежът на Националната детска болница в София по
Коментари Харесай

Строителството на Национална детска болница трябва да е приоритет на държавата

Продължава ли градежът на Националната детска болница в София по настоящия контракт, чиито период е 42 месеца, считано от април 2020 година или посоката е нова процедура. Този въпрос остава отворен. Решението сега е в ръцете на Министерство на здравеопазването и на Министерство на районното развиване и благоустройството, а от него зависи това дали ще има Националната детска болница в скоро време или градежът ще се забави с 10 години.

От Обединение “Детско здраве ”, които изготвиха и показаха нови два плана на Национална детска болница. 
“Всъщност с тези два, плановете стават общо 3. Миналата година представихме план, който е във височина на съществуващия недовършен скелет на постройката, а в този момент предпочетохме и представихме два нови разновидността, които са с височина до 20 метра ”, споделя инж. Петър Стойчев от Обединение “Детско здраве ”. 

 По думите му реконструкцията на съществуващия градеж е законосъобразно и допустимо, само че не са обърнали внимание на публичното мнение и не са обяснили какво планува договорът досега.Той уточни, че има недоумение на понятието “реконструкция ”, което значи цялостна или частична замяна на градивни детайли или се отстраняват едни детайли и се заменят с нови такива.

“Готови сме на разговор с всички, които желаят да водят градивен диалог. Има 2 хипотези по съществуващия контракт. И двете са верни - да създадем нова постройка в съществуващия размер от 38 метра или да създадем нова постройка в ниския вид до 20 метра. И двата случая ще има реорганизация и ще има целия набор от отделения, операционни, ще се съблюдава броя на леглата и на нужните площи, т.е. ще се резервира цялото задание на плана ”, добави той.

 " Не би трябвало да се отсрочва строителството на Национална детска болница, тъй като това би трябвало да е приоритет на страната ", казва  Ива Димитрова  от Федерация “Български пациентски конгрес ”.

“Детската болница е нужна незабавно. Тя е нужна от преди няколко години. Ние като общество сме длъжници на децата, тъй като до момента в който не престават разногласията сред институции, компании и пациентски организации, децата са към момента в същата детска болница и знаем какво е положението ѝ.

Големият печеливш от това да няма детска болница, за жалост, е страната, тъй като в случай че тази детска болница бъде построена, като постройка, ще би трябвало да бъде оборудвана с инсталация, за която ще би трябвало да се отделят едни целеви пари, ще би трябвало да бъде обезпечена с положителни експерти, на които да бъде обезпечено почтено възнаграждение ”, споделя Ива Димитрова от Федерация “Български пациентски конгрес ”.

Чуйте повече в диалозите на Катя Василева в двата звукови файл .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР