Продължава да има засилено полицейско присъствие в двата ромски квартала

...
Продължава да има засилено полицейско присъствие в двата ромски квартала
Коментари Харесай

Репортери без граници: Българското правителство трябва да гарантира сигурността на колегите на Виктория Маринова

Продължава да има засилено полицейско наличие в двата ромски квартала на Русе "Тракцията " и "Селеметя ", въпреки че ситуацията там е спокойна. Група мотористи мина преди два дни през кварталите и тормози жителите им от възможна разпра след убийството на журналистката Виктория Маринова.

Българското държавно управление би трябвало да подсигурява сигурността на сътрудниците на убитата журналистка Виктория Маринова. Това съобщи в изявление за БНР Полин Адес-Мевел, началник на бюрото на "Репортери без граници " за Европейския съюз - район Балкани.

Адес-Мевел е безапелационна, че е рано да се вършат изводи дали убийството на русенската журналистка е обвързвано с работата ѝ, само че от „ Репортери без граници “ упорстват да се ревизира дали обвиненият за закононарушението Северин Красимиров е работил самичък или има и други забъркани.

Ние се чудим за какво няма отговор на нашите апели. Не считаме, че българските управляващи поставиха старания да защитят публицистите от уеб страницата "Биволъ " Също по този начин в неделя призовахме да се обезпечи отбрана на сътрудниците на Виктория Маринова, без значение дали убийството ѝ е обвързвано с работата ѝ или не, съобщи Адес-Мевел.

Според нея реакцията на обществото, на правозащитните организации и на всички на процедура е била извънредно мощна.

От "Репортери без граници " считаме, че е обикновено да има толкоз мощна реакция, тъй като имаме трети случай на погубен публицист за по-малко от година в Европа. Ние отчитаме, че тя беше публицист, който съобщи желание да продължи да следи историята с корупцията и че на живота ѝ бе посегнато няколко дни след излъчването на предаването ѝ. Не мисля, че реакцията ни беше прибързана. Като организация ние сме изцяло съгласни с обстоятелството, че би трябвало да се наблюдават доста деликатно резултатите от следствието, провеждано от българските управляващи, сподели Полин Адес-Мевел.

Властите в Германия, където беше арестуван Северин Красимиров, оповестиха през вчерашния ден, че до 10 дни ще екстрадират обвинения за убийството на Виктория Маринова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР