Продажбите на скъпи смартфони са отчетлива тенденция на пазара в

...
Продажбите на скъпи смартфони са отчетлива тенденция на пазара в
Коментари Харесай

Европейците купуват смартфони по-рядко, но по-скъпи


Продажбите на скъпи смарт телефони са отчетлива наклонност на пазара в Европа
(снимка: CC0 Public Domain)

П азарът на смарт телефони в Западна Европа продължи да пада през първото тримесечие на 2023 година – продажбите се намалиха с 13% до 23,7 милиона броя. Поради сложните стопански условия, потребителското търсене е намаляло, а срокът за потребление на смарт телефоните се е нараснал, съгласно анализатори на Canalys. Възстановяване на търсенето с растеж от 6% се чака едвам през 2024 година

Samsung си върна купата на максимален снабдител на смарт телефони в Западна Европа през първото тримесечие на 2023 година, заемайки пазарен дял от 35%. Този триумф не беше възпрепятстван от 16% спад на продажбите на годишна база. Новите модели Galaxy S23 Ultra, S23 и A14, както и миналогодишните A53 и A33 са най-продавани през тримесечието.

Корейският колос беше заставен да реалокира фокуса си към сегментите от междинен и висок клас: междинната продажна цена (ASP) на смарт телефоните Samsung се увеличи с 11%, до момента в който общата стойност на доставените устройства понижа с 6%. Освен това Samsung трябваше да ускори конкуренцията с Apple, като влага съществено в реклама на марки и артикули, както и в взаимни маркетингови акции с оператори и търговци на дребно.

Apple, от своя страна, слезе на втора позиция в Западна Европа с пазарен дял от 33%. В съпоставяне с първото тримесечие на 2022 година, американската компания съумя да усили доставките с 1%, водена от триумфа на iPhone 14 Pro и Pro Max. Apple остава най-стабилният снабдител в района, поддържан от най-лоялната публика, отбелязва Canalys.

Трета с пазарен дял от 15% е Xiaomi, макар че доставките ѝ са намалели със 17% на годишна база. Ключовите пазари на китайския производител са Испания, Италия и Германия, а най-популярните продуктови линии са Redmi и Redmi Note. Xiaomi към момента управлява долния и междинния сегмент, а дребен екип работи с основни оператори и търговски вериги.
още по темата
Oppo и TCL допълват челната петица с дялове от по 3% през първото тримесечие. Но до момента в който доставките на Oppo са намалели с 52% на годишна база, TCL бележи растеж от 19%.

Най-гореща е конкуренцията отвън челната тройка – тук са Oppo, TCL, Гугъл, Motorola, Honor и HMD Global. Очаква се до края на годината класацията да се промени.

Друга най-забележителна наклонност е скокът на продажбите в ценовия сегмент над $800, обичайно доминиран от Apple и Samsung. Сега този сегмент заема 42% от продажбите, а преди година беше единствено 35%.

В същото време междинната продажна цена на смарт телефоните в Западна Европа се усили доста: с 16% по отношение на първото тримесечие на 2022 година и с 29% по отношение на същия интервал на 2019 година В резултат междинната продажна цена на смарт телефон през първото тримесечие на 2023 година е най-високата до момента.

Перспективите за напредък през 2024 година ще зависят от способността на доставчиците да ръководят ловко инвентара, да минимизират разноските и да усъвършенстват методите за стартиране на пазара. Ще останат настоящи фактори като локализирането на маркетинговите акции, поддръжката на клиенти и каналите за разпространяване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР