Продажбите на нови автомобили в ЕС отбелязаха силен спад през

...
Продажбите на нови автомобили в ЕС отбелязаха силен спад през
Коментари Харесай

Силен спад на продажбите на нови автомобили в ЕС през март, изненадващ ръст в България



Продажбите на нови коли в Европейски Съюз означиха мощен спад през март, запазвайки отрицателната наклонност от предходните месеци, защото продължаващите нарушавания във веригите на доставки се утежниха в допълнение след началото на военната инвазия на Русия в Украйна, отразявайки се отрицателно на производството на коли.

Това демонстрират последните данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

В същото време обаче записаните нови коли в България означиха през март изненадващо мощен растеж, изпреварен единствено от растежа при продажбите на нови коли в Ирландия и Румъния.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически коли в Европейския съюз се намалиха през март с 20,5% по отношение на същия месец на 2021 година, достигайки 844 187 броя.

ACEA означи, че това мощно понижение на продажбите значително се дължи на почналата съветска военна инвазия в Украйна и въведените вследствие на това западни наказания по отношение на Москва, което задълбочи съществуващите проблеми с нарушените вериги на доставки, отразявайки се отрицателно на производството на коли.

Всичките четири водещи автомобилни пазари в Европейски Съюз записват съществени загуби през предишния месец, като максимален спад от 30,2% при продажбите на нови коли беше регистриран в Испания, следван от намаляване с 29,7% в Италия, с 19,5% във Франция и със 17,5% в Германия.

През първото тримесечие на 2022 година новорегистрираните коли в Европейски Съюз се намалиха с 12,3% по отношение на същия интервал на 2021 година, достигайки 2,246 милиона, като в Италия спадът беше с цели 24,4%, във Франция - със 17,3%, а в Испания - с 11,6% и в Германия - с 4,6 на 100.

Обобщените данни на ACEA за Европейски Съюз към този момент не включват Англия, която напусна съюза на 31-ви януари 2020 година Само в границите на Обединеното кралство продажбите на нови коли през март се свиха с 14,3% по отношение на година по-рано до 243 479 броя, до момента в който през първите три месеца на годината беше регистрирано намаляване с 1,9 на 100.

Според ACEA продажбите на нови коли в България обаче набъбнаха през март с цели 25,2% по отношение на същия месец на 2021 година до 2 697 броя, а през първото тримесечие на 2022 година те се усилиха с 19,5% по отношение на същия интервал на предходната година, достигайки общо 6 674.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР