Продажбите на жилища, продавани с голям успех доскоро в САЩ,

...
Продажбите на жилища, продавани с голям успех доскоро в САЩ,
Коментари Харесай

2023 г. – най-лошата за продажби на жилища в САЩ от 30 години заради високите лихви на ипотеките

Продажбите на жилища , продавани с огромен триумф до неотдавна в Съединени американски щати, спаднаха през 2023 година до съвсем 30-годишно дъно след внезапното повишаване на ипотечните лихви, растящите цени и трайно ниското равнище на жилища на пазара се съчетаха по този начин, че доста американци останах без лично жилище , написа „ Асошиейтед прес “.

В петък Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели заяви, че продажбите на съществуващи жилища в Съединени американски щати са възлизали на 4,09 млн. през предходната година, което съставлява спад от 18,7% по отношение на 2022 година Това е най-слабата година за продажбите на жилища от 1995 година насам и най-големият годишен спад от 2007 година насам – началото на жилищния срив от края на 2000-те години.

Средната цена на жилищата в страната за цялата предходна година се е повишила с малко под 1% до рекордните 389 800 $ , заяви NAR.

Миналогодишният спад на продажбите на жилища повтаря близо 18% годишен спад през 2022 година, когато лихвите по ипотечните заеми започнаха да се покачват, като в последна сметка се усилиха повече от два пъти до края на годината. Тази наклонност се резервира и през 2023 година, което докара до повишение на междинния лихвен % по 30-годишна ипотека към края на октомври до 7,79%, което е най-високото равнище от края на 2000 година насам. Рязко по-високите разноски по жилищните заеми ограничиха покупателната дарба на ловците на жилища в допълнение към годините на повишаване на цените. Недостигът на жилища за продажба също задържа доста бъдещи купувачи и продавачи настрани.

Все отново понижаването на лихвените проценти по ипотечните заеми от края на предходната година и прогнозите за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти през тази година подхранват очакванията, че продажбите на жилища ще стартират да се възвръщат след мрачното си показване през 2023 година

„ Продажбите от последния месец наподобяват като дъно, преди неизбежно да тръгнат нагоре през новата година “ , счита Лорънс Юн, основен икономист на NAR.

„ Лихвите по ипотечните заеми са доста по-ниски спрямо тези отпреди единствено два месеца, а през идващите месеци се чака на пазара да се появят повече наличия. “

От ноември насам лихвените проценти по ипотечните заеми се намаляват най-вече вследствие на понижаването на доходността на 10-годишните държавни скъпи бумаги, която кредиторите употребяват като ориентир при определянето на цените на заемите. Доходността значително се намали заради очакванията, че инфлацията се е охладила задоволително, с цел да може Федералният запас да премине към понижаване на лихвените проценти през тази година.

Средният лихвен % по 30-годишен жилищен заем беше 6,6 % тази седмица, по данни на купувача на ипотечни заеми Freddie Mac. Ако лихвените проценти продължат да се намаляват, както чакат доста икономисти, това би трябвало да спомогне за увеличение на търсенето при започване на пролетния сезон за покупка на жилища , който обичайно стартира в края на февруари .

Въпреки това междинният лихвен % остава внезапно по-висок спрямо преди две години, когато беше 3,56%. Голямата разлика сред сегашните и тогавашните лихвени проценти спомогна за ограничение на броя на жилищата, които са били населявани преди този момент, като обезкуражи притежателите на жилища , които са се възползвали от най-ниските лихвени проценти, да продават.

„ Потенциалните купувачи на жилища бяха изключени от пазара заради неналичието на инвентар “ , изясни Лиза Стъртевант, основен икономист в Bright MLS.

„ Ако през 2023 година на пазара имаше повече разгласи, щяхме да имаме повече продажби на жилища. “

В края на декември на пазара е имало единствено 1 млн. жилища , заяви NAR. Въпреки че това е нарастване с 4,2% по отношение на година по-рано, броят на наличните жилища остава много под месечната историческа междинна стойност от към 2,25 млн.

Наличните ресурси в края на предишния месец възлизат на 3,2-месечно предложение, в случай че се изхожда от настоящия ритъм на продажбите. Това е с 3,5% по-малко по отношение на предходния месец, само че с 2,9% повече по отношение на декември 2022 година При по-балансиран пазар сред купувачи и продавачи има предложение от 4 до 6 месеца.

Това значи, че купувачите на жилища евентуално ще се сблъскат със мощна конкуренция за относително дребното жилища на пазара, което би трябвало да продължи да покачва цените. Стъртевант съобщи:

„ И през 2024 година ще има дисбаланс сред търсенето и предлагането на жилищния пазар. “

Въпреки облекчаването на лихвите по ипотечните заеми продажбите на жилища през декември понижиха , откакто се усилиха през предходния месец. Продажбите на съществуващи жилища спаднаха с 1% по отношение на ноември до сезонно изгладения годишен ритъм от 3,78 млн. жилища, което е най-бавният ритъм на продажби от август 2010 година насам, заяви NAR. Продажбите са намалели с 6,2 % по отношение на миналата година. Темпът на продажбите през предишния месец е по-нисък от предстоящите от икономистите почти 3,83 млн. жилища, съгласно FactSet.

Цените на жилищата се покачиха за шести следващ месец през декември. Средната продажна цена на жилищата в страната се е повишила с 4,4% по отношение на миналата година до 382 600 $, заяви NAR. Купувачите на жилища продължиха да се сблъскват с конкурентен пазар заради дефицита на жилища за продажба.

Миналия месец жилищата се продаваха нормално в границите на единствено 29 дни след излизането им на пазара , а 56% от парцелите, продадени през декември, са били на пазара по-малко от месец, заяви NAR.

Купувачите на първо жилище, които не разполагат със личен капитал , който да вложат в първичната вноска, продължиха да изпитват усложнения при навлизането си на жилищния пазар . На тях се падат едвам 29% от всички продадени жилища през предишния месец, което е спад по отношение на 31% през ноември и декември 2022 година В исторически проект те са съставлявали 40% от продажбите. Юн посочи:

„ Наемателите, евентуалните купувачи на първо жилище (наистина) се борят да излязат на пазара. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР