Продажбите на автомобили в Китай спаднаха през октомври за шести

...
Продажбите на автомобили в Китай спаднаха през октомври за шести
Коментари Харесай

Спад на продажбите на автомобили в Китай през октомври за шести пореден месец



Продажбите на коли в Китай спаднаха през октомври за шести следващ месец, защото дефицитът в световен проект на полупроводникова електроника (чипове) продължава да вреди на автомобилната промишленост.

Според данни на Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM) продажбите в най-големия авто пазар в света се намалиха през октомври с 9,4% по отношение на същия месец на миналата година, достигайки общо 2,333 милиона транспортни средства, въпреки и да набъбнаха с 12,8% по отношение на септември, оповестява Ройтерс.

През първите 10 месеца на 2021 година продажбите на транспортни средства в Китай набъбнаха с 6,4% по отношение на същия интервал на 2020 година

Трябва да се има поради, че през това време на годината, известно като " Златен септември, сребърен октомври ", нормално има солидни продажби на коли, защото потребителите реализират покупки, откакто през задушните летни месеци те стояха надалеч от автомобилните шоуруми.

В началото на четвъртото тримесечие автомобилно потребителско търсене в Китай остава устойчиво, само че продължава да има неустановеност от страна на предлагането, уточни CAAM и добави, че последователното облекчение на предлагането на чипове през този интервал ще подтиква повишаване на производството и на продажбите, само че общото търсене към момента надминава предлагането.

Недостигът на електрическа енергия на някои места в страната и локалните огнища на Covid-19 обаче усилиха риска от евентуални спирания на доставките в автомобилната промишленост, означи асоциацията, като съгласно нея възходящите разноски за електрическа енергия и продължаващите високи цени на суровините са нараснали натиска върху разноските на автомобилните компании.

Производството и продажбите на коли за цялата сегашна година ще бъдат малко по-високи от предходната година, само че по-ниски от предстоящото, уточни още CAAM.

Позитивните данни през октомври още веднъж са свързани само с траялите мощни продажби на нови енергийни транспортни средства (NEV), като те набъбнаха с цели 135% на годишна база до 383 000 броя, с помощта на насърчаването от страна на държавното управление в Пекин на по-екологични транспортни средства за понижаване на замърсяването. Тези NEV включват електрически транспортни средства, задвижвани от акумулатори, бензиново-електрически хибриди и транспортни средства с водородни горивни кафези.

Месечни продажби на нови енергийни транспортни средства (NEV) за 2020 и 2021 година



За интервала януари - октомври в Китай бяха продадени 2,542 млн. електрически коли, което съставлява растеж със 176,6% по отношение на първите 10 месеца на 2020 година

Американската компания Tesla Inc продаде 54 391 електрически автомобили, създадени в Китай през октомври, което е малко под продадените 56 006 през предходния месец, когато бяха регистрирани най-високите месечни продажби в азиатска страна, откогато започва производството в огромната фабрика в Шанхай преди към две години. Това демонстрират данни за износа, показани от Китайската асоциация за леки коли (CPCA).

Китайските производители на електрически автомобили Nio Inc продадоха 3 667 автомобила през предишния месец, а Xpeng Inc достави 10 138 автомобила.

Немският колос Volkswagen пък разгласи, че е продал над 12 000 електрически автомобили от серията ID. в Китай през октомври.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР