Продажбата на американски изтребители Ф-16 на Турция ще зависи от

...
Продажбата на американски изтребители Ф-16 на Турция ще зависи от
Коментари Харесай

Турция ще получи Ф-16, ако одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО

Продажбата на американски изтребители Ф-16 на Турция ще зависи от процеса на участие на Швеция и Финландия в НАТО, развиването на събитията в Украйна и нормализирането на връзките сред Анкара и Дамаск, написа вестник „ Хюриет ”.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че процесът на присъединение на Швеция и Финландия към НАТО би трябвало да протича настрана от договорката сред Анкара и Вашингтон за изтребителите Ф-16. " В миг, когато в Турция предстоят избори, наподобява, че администрацията на Байдън е хвърлила топката на Конгреса за продажбата на Ф-16. Скоростта на процеса и дали ще бъде утвърдена или не договорката, евентуално ще се дължи на разнообразни фактори като шведският и финландският въпрос, нормализирането на връзките с Дамаск, събитията в Украйна и изборния интервал в Турция. Вестникът акцентира обстоятелството, че " даже в Гърция някои специалисти настояват, че Турция би трябвало да продаде Ф-16, с цел да бъде арестувана в западния съюз ". „ И, несъмнено, членовете на Конгреса също мислят по този начин “, написа „ Хюриет ”.

Съединените щати преди този момент изключиха Турция от своята стратегия за изтребители Ф-35 като наказване за закупуването на съветски системи за противовъздушна защита С-400. Впоследствие турският президент Тайип Ердоган разгласи американско предложение за закупуване на други изтребители, само че не пето, а четвърто потомство - Ф-16. Сделката ще би трябвало да бъде контрактувана в Конгреса, където има мощни съперници. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР