Проблемният участък от магистралния водопроводВарна – Златни пясъци, който аварираза

...
Проблемният участък от магистралния водопроводВарна – Златни пясъци, който аварираза
Коментари Харесай

Портних: Ще настояваме за ремонт на целия водопровод, не само на авариралия участък

Проблемният сектор от магистралния водопроводВарна – Златни пясъци, който аварираза повторно в границите на месец на ул. „ Петър Скорчев “,продължава до Траката и би трябвало да бъде обследван неотложно.Това съобщи в ефира на Дарик кметът на Варна Иван Портних.Той бе безапелационен, че Общината ще управлява този развой и ще упорства ремонт да бъде осъществен на цялата тръба, а освен вкритичния участъкот 160 метра.

Очаква се и отговор от Министерство на регионалното развитие и министър Шишков дали страната ще поеме ремонта на компрометирания сектор на тръбата, който, по планове на ВиК, ще надвиши 500 000 лева

Портних неведнъж акцентира, че мажоритарен притежател на водоснабдителното сдружение е точно страната и тя би трябвало да поеме отговорност.

Тръбата минава по хълма с Паметника на българо-съветската дружба. Ако там стане повреда, мъчно могат да се плануват следствията, уточни Портних. Той напомни, че първите повреди по въпросната тръба са станали още в гаранционния й интервал – през 2008 г.Проблемите са почнали още преди влизането в действие на Общия организационен проект на Варна и нямат общо със застрояването в региона, което се е случило след приемане на Общ устройствен план.

„ Проблемът е явен. Тогава вместо да сложат стоманена тръба, са поставили стъклопласт, и то турски. Още тогава е било ясно каква е обстановката. Изначално не е трябвало тръбопроводът да бъде от този материал, разяснява кметът. По думите му материалните вреди в тази ситуация са дребният проблем. Огромният проблем са моралните вреди и стресът, който се предизвиква на хората, които живеят в региона.

" В Ню Йорк също има небостъргачи, само че не им се пукат водопроводните тръби ”, посочи Иван Портних. Той бе безапелационен, че депутатите на ГЕРБ занапред ще разнищват тематиката в Народното събрание.

Индексирането на цената на огромния план на „ ВиК-Варна ” за 140 млн. лева ще докара до орязване на обсега му, означи градоуправникът. Според него е значимо „ ВиК-Варна ” да изяснява на жителите за ремонтите, които се правят сега. След това чисто пътните поправки, които Общината ще извърши, ще са по-бързи.

Административният развой по нищо не страда от неналичието на основен проектант на Община Варна. В момента тази функционалност извършва арх. Лидия Цекова, посочи кметът. На въпрос дали отстраненият Виктор Бузев ще се върне в Общината, в случай че завоюва делото, Портних отговори, че „ не би разглеждал тази догадка, тъй като има ясно дефинирани учредения за отстраняването му ”.

Кметът на Варна е на мнение, че по основните тематики, свързани със строителството в града, би трябвало да се организира полемика с Регионалната гилдия на Съюза на архитектите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР