Проблеми с храносмилането, каквито са киселинният рефлукс, газовете, разстроеният стомах

...
Проблеми с храносмилането, каквито са киселинният рефлукс, газовете, разстроеният стомах
Коментари Харесай

Храните и напитките, които причиняват проблеми с храносмилането

Проблеми с храносмилането, каквито са киселинният рефлукс, газовете, смутеният корем и подуването на корема, постоянно са породени от храна.
 Как да подобрим чревното си здраве
Как да подобрим чревното си здраве

5 съвета на диетолозите

Но реакцията на организма е самостоятелна при всеки човек и би трябвало да имаме поради, че в случай че едни храни на нас ни въздействат зле, то при различен може да не основават проблеми. Затова постоянно е най-добре да слушаме тялото си и да заобикаляме потреблението на храни, които виждаме, че раздразват стомаха ни.

Има храни и питиета, които спрямо други е по-вероятно да ни причинят храносмилателни проблеми. И да, даже и потребните са измежду тях. Но защото те въпреки всичко ни дават потребни хранителни субстанции, е добре да не ги ограничаваме, ако тялото ни не реагира отрицателно на тях.

Пържени храни

Пържената храна е с високо наличие на мазнини и може да докара до стомашни болки и диария. Освен това потреблението ѝ може да провокира киселинен рефлукс.
 Снимка 624803

Храни и питиета с подсладители

Бонбони, дъвки и други храни и питиета, в които захарта е заместена с подсладители като сорбитол, манитол, ксилитол, еритритол и малититол, могат да причинят газове и стомашно разстройство при някои хора.
 Снимка 624805

Царевичен сироп с високо наличие на фруктоза

Царевичният сироп с високо наличие на фруктоза е различен тип подсладител. Той се употребява за подготвяне на бонбони и сладкиши, и потреблението му може да докара до газове, диария, отичане на корема и конвулсии.
 Снимка 624808

Цитрусови плодове

Един типичен образец за потребна храна, която обаче при някои хора провокира стомашен дискомфорт. Силно киселинните плодове като портокали, грейпфрути, лимон и лайм могат да причинят киселини. Получава се по този начин, тъй като цитрусовите храни отпускат езофагеалния сфинктер (мускулна клапа), което може да докара до нахлуване на киселина в хранопровода.
 Снимка 624809

Мента

Някои хора се оплакват от киселини и неприятно храносмилане след потреблението на мента. Подобно на цитрусовите плодове, тя може да отпусне езофагеалния сфинктер, който се намира сред стомаха и хранопровода. Когато този сфинктер се отпусне, киселината от стомаха ни може да се върне назад към хранопровода и да получим киселини.
 Снимка 624810

Бобови храни

Бобът може да аргументи газове, коремен дискомфорт и отичане на корема поради наличието си на олигозахариди, които са несмилаеми, ферментиращи фибри. Те в действителност са потребни за нас, защото си проправят път в дебелото черво, където се ферментират от положителни бактерии. По време на този развой обаче се образува газ, който постоянно предизвиква дискомфорт.
 Снимка 624811

Кръстоцветни зеленчуци

Това са зеле, броколи, кейл, карфиол. В тях се съдържат същите захари като при бобовите и по тази причина някои хора получават газове, коремен дискомфорт и отичане на корема след консумацията им. Освен това кръстоцветните зеленчуци са богати на фибри, които при някои хора са по-трудно смилаеми.
 Снимка 624812

Пикантна храна

Може би най-популярните храни, които предизвикват стомашен дискомфорт, са пикантните. По-чувствителните стомаси могат да усетят киселини и киселинен рефлукс. Реакцията, която провокират, е същата като при цитрусовите плодове и ментата.
 Снимка 624813

 Храносмилане, кафе и по какъв начин тази напитка оказва негативно въздействие върху него
Напитката, която пречи на храносмилането ни

А ни е толкоз мъчно без нея

Шоколад

Консумацията на това толкоз обичано сладко лакомство също може да докара до разпределяне на сфинктера и да ни аргументи киселини, написа.
 Снимка 624814
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР