Проблемът в Народния театър не е там, където си мислим.

...
Проблемът в Народния театър не е там, където си мислим.
Коментари Харесай

Министърът на културата нямал основания да линчува директора на Народния театър

Проблемът в Народния спектакъл не е там, където си мислим. Проблемът е в разделянето, което се получава сред артистите. Това съобщи пред БНР служебният министър на културата Найден Тодоров.

По негови думи артистите са почнали да се гледат изкривено и да не си приказват, а това е доста сериозен проблем.

Ако имам учредения да санкционира шефа на Народния спектакъл, не се съмнявайте - аз ще се възползвам от тях, само че такива нямам, акцентира той.

Тодоров уточни, че от него се желае да реагира на нещо, което е погрешно, само че не е нелегално.

" Неправилното не е раздялата сред двамата (Васил Василев и Александър Морфов - б.р.), погрешен е методът. Актьорите, които пазят Морфов, скочиха и желаеха от мен да санкционира шефа, макар че няма правни учредения за това, т.е. приказваме за едно предпочитание за линч. Това е нещо, което е назад на правова страна, към която се стремим ", безапелационен бе той.
 Новият министър на културата не вижда партийни назначения в Народния спектакъл
Новият министър на културата не вижда партийни назначения в Народния спектакъл

Найден Тодоров: МК не може да е страна в проблема, само че би трябвало да направи всичко допустимо да бъде решен

Служебният министър посочи, че от 2014 година културните институции имат извоювана сравнителна автономия, която е разказана и в Закона и в длъжностните характерности на шефовете и Министерството на културата няма право да им се меси.

Той означи, че е внесъл съм признат от Министерския съвет законопроект за изменение на Закона, който би трябвало да бъде импортиран в 49-ото Народно заседание. Той планува шефовете на държавните културни институти да се регистрират годишно за осъществяването на своята тактика за развиване на културния институт. Н еспазването на концепцията ще води до наказания.

Когато има тотално отклоняване от концепцията, това може да докара и до отстраняването на шефа, изясни Тодоров.

Той съобщи, че Васил Василев не може да бъде избран като несръчен шеф на Народния спектакъл , тъй като " през последните два месеца видяхме на сцената (Тимофей) Кулябин и Джон Малкович - това не е тъкмо формулировка за несръчен ".

Министърът увери, че ще работи за това да събере шефа Васил Василев и режисьора Александър Морфов.
 Морфов за боклуците в театъра, политиката и разпънатия чадър над кариеристите
Морфов за боклуците в театъра, политиката и разпънатия чадър над кариеристите

Според режисьора обстановката в театъра е миникопие на протичащото се в страната

" Надявам се срещата да се реализира, тъй като имам вяра, че макар събитията, които се случиха, в никакъв случай не е късно една рана да бъде оздравена по някакъв метод. Това е единственият път напред ", изрази убеденост Тодоров.

Той уточни, че персонално е приказвал с Василев, който му е заречен спектаклите на Морфов да останат в програмата на Народния спектакъл.

Не стои добре пиар на партия да бъде пиар на Народния спектакъл , разяснява министърът във връзка назначението на Велислава Кръстева, която

Тодоров напомни, че през 2013 година Василев и Кръстева са били заместник-министри на културата и ги дефинира като " екип от доста дълго време и това няма общо с техните пристрастия ".
 Конфликтът сред източния и европейския път довел до уволняването на Морфов
Конфликтът сред източния и европейския път довел до уволняването на Морфов

Васил Василев: Водих от един принцип - да запазя достолепието на моя екип

Той още веднъж съобщи, че това не стои добре, само че запита би трябвало ли да съдим хората за тяхното минало, когато в него няма престъпни действия.

Припомняме, Александър Морфов бе в основата на един от свадите, които раздрусаха Народния спектакъл през последните месеци, откакто надраска вратата на кабинета на Велислава Кръстева, някогашен пиар и народен представител от Движение за права и свободи. Гневната реакция на режисьорът бе предизвикана от видео, в което Кръстева съпровожда Ахмед Доган по време на предходните избори.

Част е трупата на Народния спектакъл, до момента в който други упорстваха за оставката му.

Тогавашният министър на културата Велислав Минеков разпореди инспекция по случая. Той уточни и че в екипа на националния спектакъл има много. Впоследствие Минеков се оказа в състава на новото служебно държавно управление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР