Проблемът с въглищния пакт е проблем, който очаквахме всички, които

...
Проблемът с въглищния пакт е проблем, който очаквахме всички, които
Коментари Харесай

Цветанка Андреева: Този път протестиращите знаеха към кого да се обърнат – отидоха в парламента

Проблемът с въглищния пакт е проблем, който чакахме всички, които проучваме политиката или хората, които вземат участие в политиката. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " политологът Цветанка Андреева. " А особено за политиците това беше един от най-големите обществени страхове – те знаеха, че нещата когато опрат до " Мариците ", тогава ще падат глави, могат да падат и държавни управления. Някак си този боязън ги е поддържаше да отсрочват казуса, който обаче е неминуем. Той, несъмнено, има толкоз доста измерения, по тази причина е толкоз комплициран за решение, тъй като с изключение на чисто обществената цена, която би трябвало да се заплати с тази промяна в бранш " Енергетика “, има чисто европейската политика, която се намесва - оспорването на Зелената договорка като изцяло вярно решение в Европейския съюз, в случай че щете упованието, че следващата година, към този момент на евроизборите, обстановката ще се промени и може би не толкоз. Зелената политика към този момент ще е в подобен порив и подобен напредък ", обясни политологът. 

Но най-сериозният проблем е салдото в бранша, от позиция на националната и енергийната сигурност.  След като затворим едни предприятия, които почти дават 40% в бранш " Енергетика “, по какъв начин тъкмо ще се балансират останалите звена.

Според Цветанка Андреева, зад концепцията за ВЕИ инсталациите стои един проект, това са чисто олигархични ползи. Зад тях са хора и структури, които имат интерес от непосредствен контакт с властта, тъй като предстоят разпределението на извънредно доста запаси тъкмо в тази промяна.

" Изграждането на ВЕИ силата в България също притегли извънредно доста сходни стопански ползи. Знаете, в Европа се приказва и за " зеления октопод “. Така че казусът с въглищните централи в действителност концентрира извънредно доста други проблеми, и несъмнено, доста страхове. Някак си обаче нещата би трябвало да се приоритизират и да се оправим. Мисля че беше положително начало това, че договарянията с миньорите започнаха, с тези, които стачкуваха. Те са директните и доста бързо наранени от възможни промени, те влезнаха в Народното събрание. Защото, това не е проблем единствено на държавно управление, бранша и " Мариците ". Този път протестиращите знаеха към кого да се извърнат – отидоха в Народното събрание, тъй като всичките тези решения в бранш " Енергетика “ не са просто единствено в компетенциите на държавното управление. Затова и се водиха всичките договаряния в парламентарна зала ", добави Андреева.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР