Проблемът с боклука е реален, защото от четири клетки, където

...
Проблемът с боклука е реален, защото от четири клетки, където
Коментари Харесай

Николай Савов: Проблемът с боклука на столицата е реален

Проблемът с боклука е действителен, тъй като от четири кафези, където София може да депонира своите боклуци, две са цялостни, третата беше открита през октомври 2022 година, а в този момент е отворена четвъртата клетка. На доктрина тя би трябвало да може да побере 1 млн. тона, само че по действителни калкулации побира към 400 000 тона отпадък.

Това сподели пред " Евронюз България " и.д. шефът на завода за отпадък Николай Савов след обвиняванията, които от ГЕРБ насочиха към него за съзнателно изфабрикуван скандал с отпадъците.

По думите на Савов през последната година София е генерирала 413 000 тона боклуци. Идеята е боклукът да се преработва и горивото, създадено от боклуци, да бъде предоставено за оползотворяване, тъй като няма къде да се депонира, изясни той.

Депото в Суходол от дълго време е рекултивирано, няма даже теоретична опция то да бъде отворено. За да се изградят пета и шеста клетка в в този момент настоящия цех ще отнеме най-малко четири години.

Би трябвало горивото, което се създава след преправка на боклука, да се употребява за електрическа и топлинна мощ. На процедура обаче това гориво се предава на циментовите фабрики за изгаряне. Това гориво обаче не е с положително качество и макар че общината заплаща на заводите да го вземат, те отхвърлят, сподели Николай Савов.

Той изясни, че горивото е некачествено поради систематични неточности в употребата на машините за преправка. Вместо да се търси метод за ремонт на завода, е било по-лесно всичко, което излиза, да бъде депонирано, изясни още шефът. Опитваме се да създадем по този начин, че заводът да стартира да действа дейно, тъй като към този миг това не е по този начин, означи Савов.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР