Руският държавен газов монополист Газпром отчете загуба от 629 млрд.

...
Руският държавен газов монополист Газпром отчете загуба от 629 млрд.
Коментари Харесай

Газпром за първи път излезе на загуба от 1999 г. насам

Руският държавен газов монополист " Газпром " регистрира загуба от 629 милиарда рубли през предходната година, което е равностойно на 6.84 милиарда $. Това е първата година с чиста загуба за компанията от 1999 година насам, напомня “Блумбърг “. Приходите на компания са намалели двойно единствено за една година.

Акциите на енергийната компания поевтиняха 4.4%, което е най-рязкото намаляване от повече от година насам, на фона на опасенията на пазара по отношение на вероятностите за погашение на дивиденти. Най-големият акционер на " Газпром " е съветското държавно управление, чийто бюджет е под напън на фона на възходящите военни разноски и западните наказания.

Нетната загуба е разследване от ограничението на газовите потоци към Западна Европа, която беше най-големият покупател на съветски газ. Същевременно спадащите цени на газа на фона на топлото време, слабото търсене и препълнените ресурси, също способстваха за загубата на " Газпром ".

Приходите от газ за групата на “Газпром “ са намалели с 40% до 4.88 трилиона рубли, се показва в отчета. Въпреки че " Газпром " продължава да доставя газ по тръбопроводи до няколко европейски страни, през предходната година потоците му към Европа са намалели до най-ниското равнище от началото на 1970-те години. Тази година Руската федерация чака доставките на газ по тръбопроводите за външни пазари да се усилят с 18% до 108 милиарда куб. м спрямо 2023 година Според специалисти на „ Блумбърг “ даже и повече доставки да се насочат към Китай, това не може да компенсира загубата на европейския пазар.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР