Проблемът с безразборната употреба на антибиотици у нас е много

...
Проблемът с безразборната употреба на антибиотици у нас е много
Коментари Харесай

Д-р Колевски: Антибиотици трябва да се предписват след микробиологично изследване и антибиограма

Проблемът с безразборната приложимост на антибиотици у нас е доста сериозен и политиката, която се води против нея, би трябвало да бъде не просто политика на една болница, а на всички. Това съобщи пред БНР микробиологът доктор Александър Колевски - шеф на Лабораторията по микробиология в Александровска болница.

Той изясни, че в УМБАЛ „ Александровска “ е построена строга система за изписване на антибиотици, като за последното – пето равнище, в което се прибягва до най-мощните стратегически антибиотици, разрешението се издава от лекарски консилиум, формиран от петима експерти.

„ Изписват се антибиотици без да има направено микробиологично проучване и антибиограма и това би трябвало да се промени “, безапелационен беше доктор Колевски.

По думите му всеобщо се изписват антибиотици като емпирична терапия и за вирусни инфекции. А диагностиката на бактериалните и вирусните причинители на инфекции е извънредно напреднала и към този момент е достигнала до равнище, при което в границите на часове може да се получи прецизен отговор на този въпроси.

„ Бързият тест за най-разпространените респираторни вируси излиза след 20 минути. Въз основа и на кръвна картина може да се откри дали инфекцията е вирусна или не. Но за утешение на родителите се изписва антибиотик като антипиретик “, сподели експертът.

Той акцентира, че България, Румъния, Гърция и Сърбия са в алената зона по устойчивост за доста микроорганизми и антибиотици, а за някои сме в тъмночервената зона.

Специалистът изясни, че всяка една зараза, която е породена от полирезистентна бактерия, е сложна за лекуване, без значение на кой орган е – на белия дроб, на уринарния тракт или пък един отит. Тогава тя допуска лекуване с няколко антибиотика, което обаче е без обезпечен резултат.

Д-р Колевски напомни едно постоянно отправяно предизвестие от експертите – че в един миг ще се окаже, че лекарите няма с какво да лекуват.

Микробиологът разяснява и тематиката за електронното определяне на антибиотици, което по думите му е една чудесна концепция, придружена обаче от едно огромно „ само че “. „ Това „ само че “ е, че изписването на антибиотик би трябвало да бъде верифицирано с микробилогичен резултат, в който антибиограмата подхожда на изписания антибиотик “, акцентира доктор Колевски.

Специалистът цитира прогноза на СЗО, съгласно които през 2050 година в света ще умират годишно 10 млн. души от полирезистентни варианти.

„ Това е в пъти повече от онкоболните, болните със сърдечни проблеми, болните с ендокринни проблеми “, заключи експертът. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР