„Проблемът е сериозен, за мен основното е ниската степен на

...
„Проблемът е сериозен, за мен основното е ниската степен на
Коментари Харесай

Проф. Христова: Коронавирусът няма да спре да мутира

„ Проблемът е сериозен, за мен главното е ниската степен на имунизационно покритие. Доказано е неведнъж, че хората с ваксина или надлежно с бустерна доза в границите на последните два-три месеца, го изкарват доста по-леко “, съобщи тя.

„ Предписването на антибиотици за вирусна зараза е строго противопоказно и в действителност тези антибиотици у нас, които се употребяват за лекуване - тяхната консумация в западните страни неведнъж е намаляла, до момента в който при нас в пъти се е нараснала. Това води до по-тежко протичане и до основаване на проблеми в бъдеще “, предизвести проф. Христова.

По думите й доста се залага на медикаментите на Merck и Pfizer, защото тези препарати сa запазили своята интензивност.

„ Това, че се промени фрапантно вирусният вид, не повлиява на лекуването с тях. Трябва да е ясно, че медикаментите са минали през една тясна цедилка и доста специалисти са проверявали детайлно какви са данните от изпитванията и от приложението по-късно “, безапелационна е тя.

„ Последните ни изследвания демонстрираха съществуване на три проби на коинфекция от грип и Ковид-19. Докато при нас към момента са единични пробите от него, в Индия е над 80% от пробите, което демонстрира, че той превъзхожда първия подвариант в способността си да се популяризира и заразява “, сподели още шефът на НЦЗПБ.

„ Омикрон в 40% от случаите протича без признаци или с доста леки признаци, т.е. това са хора, които даже няма да си създадат тест, тъй като считат, че са здрави. Дозите зависят от разновидността. Ако е мощно изменен като Омикрон, антигенно заобикалящ нашия имунитет, ние се нуждаем от деен имунитет, който може да се реализира единствено с бустер “, изясни проф. Ива Христова.

„ Като цяло коинфекцията протича по-тежко. Желателно е при такива случаи да се вършат по-често проби. Ваксините за грип оказват помощ, само че би трябвало да има най-малко две седмици преди да разчитаме на построен имунитет против грипния вирус, т.е. малко е късно все още за грипна ваксина “, разяснява тя и приключи, че ограниченията са написани в пандемичния проект, а този път той се преценява с доста индикатори и все още не се постановат по-строги ограничения.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР