Пробив в лекарствата срещу COVID-19 с прием през устата, в

...
Пробив в лекарствата срещу COVID-19 с прием през устата, в
Коментари Харесай

Проф. Гетов: Българите ще имат достъп до лекарствата срещу COVID-19 в таблетна форма

Пробив в медикаментите против COVID-19 с банкет през устата, в таблетна форма. На този стадий имаме две такива молекули - едното е монопиравир, другото ритонавир. Това разяснява в " Денят стартира " по Българска национална телевизия проф. Илко Гетов, български представител в Европейската организация по медикаментите.

Проведени са клинични изпитвания, които демонстрират, че медикаментите имат отлична резултатност, заяви той.

В над 80% от случаите понижават вероятността за хоспитализация и тежкото протичане на инфекцията, стопират репликацията на вируса и неговото размножаване.

Но тези медикаменти евентуално ще бъдат налични в първото тримесечие на 2022 година Много страни към този момент са ги поръчали, те са позволени за незабавна приложимост в Съединени американски щати, добави проф. Гетов.

Имаме упоритостта до края на годината тези медикаменти да бъдат прегледани и от ЕМА, изясни той.

Като лечения с изключение на ремдесивир, имаме и две моноклонални антитела - едното е коктейл, а другото независимо и те се ползват единствено в болнични условия, което по този начин и ще остане.

Имам информация, че се включваме в общата доставка на пероралните средства, за която договаря Европейски Съюз, заяви проф. Гетов.

Той добави, че и двете медикаменти се употребяват за лекуването на ХИВ инфекцията. Те са доста скъпи медикаменти, изискват големи вложения.

Българските жители ще имат достъп до тези медикаменти, въпросът е кои от тях да го получават - дали тези, които имат противопоказания за имунизация, дали тези, които имат пробив във имунизацията... кой да ги предписва, от кое място да се получават.

700 $ е оповестената цена на един курс от медикаментите, сподели още проф. Гетов.

Той добави, че у нас към този момент се слагат бустерни дози, само че единствено от РНК имунизациите, като от препарата на " Пфайзер " е цяла доза, а от този на " Модерна " - половин. Ваксинираните с препарата на " Астра Зенека " могат да слагат трета доза РНК, безапелационен е проф. Гетов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР