Признавам законните оплаквания на палестинския народ. Но нищо не може

...
Признавам законните оплаквания на палестинския народ. Но нищо не може
Коментари Харесай

Гутериш: Нищо не може да оправдае терора на ХАМАС срещу цивилни Израел

" Признавам законните недоволства на палестинския народ. Но нищо не може да оправдае тези терористични актове и убийствата, осакатяванията и отвличанията на цивилни. "

Това съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш след среща на висши ръководители за разискване на невижданите събития в Израел и палестинската територия.

" Позволете ми да повторя цялостното си наказание на отвратителните офанзиви на ХАМАС против израелски градове и села в периферията на Газа, които оставиха над 800 мъртви и повече от 2500 ранени израелци ", сподели Гутериш.

" Повтарям апела си за неотложно преустановяване на тези офанзиви и освобождение на всички заложници. Дълбоко съм угрижен от известията за над 500 палестинци, в това число дами и деца, убити в Газа и над 3000 ранени. Докато признавам законните опасения на Израел за сигурността, аз също подсещам на Израел, че военните интервенции би трябвало да се организират в строго сходство с интернационалното филантропично право. " - добави той.

По думите му цивилните би трябвало да бъдат уважавани и защитавани когато и да е, а гражданската инфраструктура в никакъв случай не би трябвало да бъде цел.

Около 137 000 души сега се укриват в линията Газа – като броят им нараства с продължаващите тежки обстрели и въздушни удари.

" Дълбоко съм смутен от днешното известие, че Израел ще стартира цялостна блокада на линията Газа, без да се позволява нищо – без електричество, храна или гориво. Призовавам всички страни и съответните страни да разрешат достъп на Организация на обединените нации за снабдяване на незабавна филантропична помощ на палестинските цивилни, хванати в капан и безпомощни в линията Газа. " - съобщи Гутериш, който прикани интернационалната общественост да активизира незабавна филантропична поддръжка.

Генералният секретар на Организация на обединените нации прикани за дълготраен небосвод и отбягване на необратими дейности, които биха насърчили екстремистите и биха обрекли всевъзможни вероятности за дълготраен мир.

" Време е да прекратим този циничен кръг от кръвопролития, ненавист и поляризация. Израел би трябвало да види законните си потребности от сигурност материализирани – а палестинците би трябвало да видят осъществена ясна вероятност за основаването на лична страна.

Само контрактуваният мир, който извършва законните национални желания на палестинците и израелците, дружно с тяхната сигурност – дългогодишната визия за решение за две страни, в сходство с резолюциите на Организация на обединените нации, интернационалното право и предходни съглашения – може да донесе дълго- термин непоклатимост за хората от тази земя и за по-широкия район на Близкия изток. " - акцентира Гутериш в умозаключение.

Припомняме, над 100, евентуално повече, израелци – цивилни и военни – са хванати от въоръжени групи, в това число дами, деца и възрастни хора. Някои са държани за заложници в Израел, а доста други са отведени в линията Газа.

Междувременно Хамас и Палестинският ислямски джихад изстреляха хиляди ракети, които доближиха централен Израел, в това число Тел Авив и Йерусалим. Палестинската въоръжена формация ХАМАС заплаши да убие израелските заложници, в случай че израелската войска извърши въздушни удари без авансово предизвестие против жителите на линията Газа. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР