Приятелството и добронамерени отношения позволяват значително да се забави стареенето

...
Приятелството и добронамерени отношения позволяват значително да се забави стареенето
Коментари Харесай

Мозъкът и паметта работят по-добре при приятелски отношения


Приятелството и доброжелателни връзки разрешават доста да се забави стареенето на мозъка.

Това откри група учени от Северо-Западния университет на Съединени американски щати.

Изследователите изследваха по какъв начин работи паметта при пенсионерите, които имат доста другари, и при по-малко общителните възрастни хора.

В опита участваха 31 души на възраст от 80 до 96 с изразени когнитивни качества и 19 техни връстници със средностатистически индикатори на мозъчната активност. Учените помолили доброволците да запомнят и назоват 15 показани обекти. Оказало се, че участниците от първата група се справили доста по-добре с тази задача.

След това участниците трябвало да запълнят анкета. Те по-специално отговаряли на въпроси за своите обществени връзки, за отношението към самите тях и окръжаващия ги свят, за задачите им в живота.

Учените откриха следната причинност: колкото повече другари е имал човек и колкото по-топли са били връзките му с другите, толкоз по-добре той се справял със задачата. При това откривателите забелязали, че ясната мисъл зависи по едно и също време от няколко фактора: здравословен метод на живот, храната, работата, равнището на обществено взаимоотношение с други хора и отношението към самия себе си. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР