Приятелският Казахстан е може би световен шампион по отношение на

...
Приятелският Казахстан е може би световен шампион по отношение на
Коментари Харесай

Казахстан върви по ръба на бръснача

Приятелският Казахстан е може би международен първенец във връзка с броя на преименувания на личната си столица. Това е едно от най-важните достижения на републиката за 30 години държавност. Символ на увереност и в това време своенравие на този прелестен народ, привикнал със свободата на степите, а не със задуха на мегаполисите. Преди няколко дни казахстанският парламент реши да промени името на основния град. Сега още веднъж ще се споделя Астана, а името Нурсултан, признато в чест на първия президент, остава в предишното.

Едновременно с такова фундаментално решение като връщането на остарялото име от столицата, казахстанските депутати поддържаха предложенията на президента Токаев за осъществяване на предварителни избори на най-високия пост и ограничение на пълномощията на неговия притежател до един мандат от 7 години. Това значи, че още в края на есента актуалният началник на републиката би трябвало да завоюва изборите и да остане с нас до 2029 година Да се надяваме, че подготовката и провеждането на това знаково събитие ще бъде сполучливо. Освен това Русия няма причина да бъде безразлична към протичащото се в Казахстан.

След като ориста на Украйна стана повече или по-малко ясна, измежду съседите на Русия, добити през 1991 година, бъдещето на Казахстан провокира максимален интерес. Има обаче обособени скептици, които задават комплицирани въпроси за вероятностите пред Армения, Молдова, Киргизстан или Естония. Но в тези положения тежестта на проблемите е ненапълно смекчена от дребния им размер. Това ги прави по-малко привлекателни за външни сили, които се стремят да трансфорат съветската граница в пламнал пояс.

Казахстан е по-амбициозен във връзка с геополитическото си състояние и в това време комплициран, в случай че се обърнем към основата на неговото без значение развиване. Републиката заема пространство, което обезпечава стратегическата дълбочина на Русия и Китай. Неслучайно по време на пътуването си за срещата на ШОС в Самарканд китайският водач Си Цзинпин първо посети Астана. Следователно вътрешната дестабилизация тук може да се трансформира в сериозен проблем за Москва и Пекин. От това са заинтригувани Съединени американски щати, които се пробват да съсипят живота на евразийските колоси, където могат.

Но в това време Казахстан е логистичен призрачен сън във връзка с разполагането на американската инфраструктура за битка с Русия и Китай. Единственият метод да стигнете до там е през Каспийско море или по въздух от Азербайджан. Дори със съществено въздействие върху нежните мозъци в Казахстан, Съединени американски щати мъчно ще обезпечат тяхната опозиция против здравия разсъдък, даже в мащаб, почти сравним с украинския случай. Сравняването на капацитета на Казахстан и Украйна като антируски таран значи да спорим с географската и демографската действителност. Да не приказваме, че в Казахстан няма нещо, което да е било " лепило " за украинското общество през последните най-малко 100 години - систематична русофобия.

Най-много, на което американците могат да разчитат в казахстанската степ, е основаване на безпорядък и цялостна безконтролност, което ще принуди Русия и Китай да изразходват пари и военни запаси. Това обаче може да е задоволително за Съединени американски щати. Още повече, че има някои благоприятни условия и предпоставки за сходно развиване на събитията. На първо място, това е високо равнище на беднотия, обществено неравноправие и разлика в приходите. Много от тези проблеми станаха явни през януари 2022 година, когато Казахстан изненада всички свои другари с ненадейно експлоадиране на всеобщо принуждение, съпроводено от офанзиви против чиновници на реда и грабежи. Основен мотор на тези дейности съгласно експерти са бедните младежи от селата и дребните градове. Все още не знаем какъв брой решително този проблем се взема решение сега от държавното управление.

Проблем могат да се окажат и особеностите на стопанската система, образувани в ранните стадии на държавността през 90-те години. По това време доста предприятия в републиката бяха под контрола на вложители от Англия и Съединени американски щати. Сега става все по-очевидно, че англосаксонците, които дерайлират цялата международна стопанска система, могат да пожертват капитала си в Казахстан, в случай че безредиците там ще навредят на Русия и Китай. Именно в тази връзка триумфът на политиката на казахстанското държавно управление по въпроса за последователното освобождение от полуколониална взаимозависимост е толкоз значим за Москва. Победата на предварителните избори би трябвало да даде на президента Токаев нужните политически запаси за задачата.

Свързани с това предизвикателство са и дейностите на Казахстан през последните месеци, които толкоз постоянно се оказват мотив за неодобрение в Русия. Но е допустимо Казахстан да не е подобен, когато е належащо да се изисква цялостна и демонстративна преданост от съдружник. Първо, Русия по принцип няма американския табиет да основава казарми от каквото и да е обединяване на страни с нейно присъединяване. Второ, стабилността на тази нежна и уязвима прилежаща страна е по-важна за Русия от изгодите от очевидното нарушаване на Астана на условията на Съединени американски щати във връзка с икономическите връзки с Русия. Това, несъмнено, не значи, че няма потребност деликатно да се вглеждаме в протичащото се в Казахстан и другарски да посочваме на съседите най-ярките прояви на по този начин наречената санкционна преданост.

Но ние, явно, разбираме, че Казахстан в този момент върви по доста тънка линия. Тя се намира сред съответното разбиране на личното географско състояние и нуждата човек да не се излага на съдбоносен удар оттатък океана. Особено като се вземе поради фактът, че следствията от подобен удар за казахстанската стопанска система по този начин или другояче ще би трябвало да бъдат уредени от Русия - никой с изключение на нас няма да избави съседите. Американците отхвърлят да оказват помощ даже на европейските си съдружници, а за периферията даже не е нужно да приказваме.

Също по този начин би било прекомерно амбициозно да се изисква признателност от Казахстан за поддръжката, която Русия и страните от ОДКС оказаха на неговите управляващи по време на януарските събития. Освен това решителната мироопазваща интервенция на ОДКС тогава стана фактор за уязвимост, а не за мощ на казахстанското управление. За всяка нежна държавност простите механически проблеми могат да станат систематични. Дори в случай че силите на ОДКС не изиграха централна роля в потушаването на размириците, окончателното одобряване на настоящето държавно управление на власт неизбежно е обвързвано с външна интервенция. Нека се съгласим, че това не е най-хубавият метод за приемане на по този начин нужната легитимност за промени и развиване. Особено като се има поради, че през януари рухна фасадата на сполучлива държавност, построена върху доходи от продажба на енергийни запаси.

Независимо дали ни харесва или не, президентът Токаев в действителност би трябвало да обърне януарската страница в историята на републиката. Може да наподобява като непризнателност. Но по кое време сме виждали морал в интернационалната политика, където всяка страна е виновна единствено пред своите жители? Докато Казахстан остава релативно постоянен комшия, Русия може да бъде снизходителна и великодушна към странностите на неговата политическа просвета. Това е още по-важно в този момент. През идващите години евентуално ще станем очевидци на разрушаването на всички нормални практики на интернационална връзка, експлоадирането на доста спорове в периферията на Русия, ние сами ще поставим старания, с цел да подсигуряваме, че нашите съперници в Европа и Съединени американски щати не могат да спят умерено.

Не може да се изключи, че идната президентска конкуренция в Казахстан ще бъде много под напрежение миг за всички. Няма подозрение по отношение на безапелационната победа на Токаев на изборите - опциите му бяха доказани от националното гласоподаване през юни за промени в конституцията. Но би трябвало да сте готови, че през идващите месеци Казахстан ще бъде малко „ разтресен “ и обособени прояви могат да провокират съмнение в Русия. От фундаментално значение е способността да се отделя основното от второстепенното, да се види какъв интерес в действителност заслужава всеки от осведомителните мотиви, свързани с републиката. Цената за нехайство към Казахстан може да не е антируската му политика (това няма да се случи), а хаосът, за чието превъзмогване ние ще би трябвало да помогнем при всички случаи.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР