Привършват ремонтните работи по цялостната реставрация на българската православна църква

...
Привършват ремонтните работи по цялостната реставрация на българската православна църква
Коментари Харесай

Заснеха от въздуха ремонта на ”Св. Стефан” в Истанбул

Привършват ремонтните работи по цялостната реституция на българската православна черква "Свети Стефан " на брега на Златния рог в квартала Балат в Истанбул.

Тържественото разкриване на реставрирания храм, реликва на България, ще бъде на 7 януари 2018 година Обновената черква ще бъде открита от министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, а на тържеството се чака да участват към хиляда посетители от двете страни. На терена на църквата към момента не се позволяват външни лица.
Днес тя бе снимана от въздуха.

Снимките впечатляват с позлатения купол на Желязната черква, който се издига на височина 40 метра, свети на слънчевите лъчи и се вижда отдалеко. Специалистите означават, че "Свети Стефан " е единственият православен храм измежду останалите църкви в Истанбул, който има позлатен купол.

На фотосите доста ясно се вижда, че строителните работи са съвсем завършени, прави усещане обновената структура.

Теренът на църквата, където се намират гробовете на видни български възрожденци, се озеленява.

След приключването на реставрационните действия, които до края на декември ще бъдат напълно приключени, неповторимата българска черква ще си възвърне предходния искра, означават осведомени с ремонта.

"Свети Стефан " е на над 100 години и се смята за най-ценният монумент на българското историческо и културно завещание в Турция и въобще зад граница.

До преди десетина години храмът безусловно бе жертван поради корозията, обхванала желязната му структура, и се отваряше единствено в деня на патронния празник - Стефанов ден (на 27 декември), освен това единствено за няколко часа заради риск от сриване.

През 2011 година по план на Истанбулската огромна община стартира реставрирането на Желязната черква в границите на междуправителствено съглашение сред България и Турция за взаимно запазване на паметниците на културата в двете страни.

Министър-председателят Бойко Борисов преди време означи, че по негова молба персонално турският президент Ердоган се е заел с реставрирането на Желязната черква. Той сподели това при откриването на реставрирания Български метох, който се намира тъкмо против "Свети Стефан " и бе реставриран в границите на същото съглашение. Борисов благодари тогава на Ердоган за оказаната помощ и подпомагане, напомня Българска телеграфна агенция.

"Свети Стефан " е актуализирана съвсем 90 на 100. Общата стойност на ремонта е 16 млн. турски лири (около 3,4 милиона евро), като от тях 15 млн. турски лири са обезпечени от Истанбулската огромна община, а 1 млн. турски лири от българското държавно управление, означават от фондацията на българските църкви в Истанбул.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР