Привърженици на партия Възраждане, предвождани от депутата Емил Янков, се

...
Привърженици на партия Възраждане, предвождани от депутата Емил Янков, се
Коментари Харесай

Привърженици на Възраждане опитаха да саботират прожекция и в Пловдив. ЕК очаква съдебни действия


Привърженици на партия " Възраждане ", предвождани от депутата Емил Янков, се пробваха да спрат прожекция на кино лентата „ Близо “ и в Пловдив в сряда вечерта, заяви уеб сайтът Прожекцията в Дома на киното в Пловдив е част от съпътстващата стратегия на филми на френски език към фестивала " Франкофоли ".

Преди дни последователи на проруската партия нахлуха в кино " Одеон " в София и на същия филм, който беше част програмата на София Прайд Филм Фест.

Междувременно Европейската комисия (ЕК) съобщи в четвъртък, че не разполага с информация за дейностите " Възраждане ". Говорител на Европейска комисия съобщи в отговор на журналистически въпрос, че Брюксел чака България да предприеме съответните правосъдни процедури.

" Групата националисти обиждаха присъстващите на прожекцията с разнородни прилагателни, като измежду тях имаше и бремена жена ", написа в репортажа на " Под тепето ".

Обидни думи са отправени и към инцидентни преминаващи жители, както към служителка на прилежащия бар Fargo.

Част от последователите на " Възраждане " са били с авансово напечатани плакати, а други – с съветските " георгиевски лентички ". Това са лентички в черно и алено, които се носят в чест на успеха на Съюз на съветските социалистически републики над Нацистка Германия.

Според очевидци депутатът Емил Янков, който е някогашен таксиметров водач, е събрал групата малко преди началото на прожекцията и тя е влезнала във фоайето на киното. Янков се вижда на няколко фотоси оповестени от " Под тепето ".

След като прожекцията на кино лентата е почнала, групата е излязла от фоайето, а по-късно е била съпроводена от полицията отвън постройката.

Сградата е била охранявана от четирима чиновници на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив, които не са позволили експанзия или ескалация на напрежението.

Говорителят на локалната полиция Анелия Влакхинова сподели пред Свободна Европа, че няма информация за арестувани от полицията по време на случая, нито за съществени нарушавания на публичния ред.

" Оказа се, че нито един от тях не е гледал кино лентата и всички са образували своята визия от преразкази на неговото наличие във Facebook групи ", написа още " Под тепето ".

Историята във кино лентата " Близо " на белгийския режисьор Лукас Донт наблюдава живота на 13-годишните момчета Лео и Реми. През лятото двамата са неразделни другари, само че при започване на образователната година съучениците им стартират да насочат насмешки към тях и показват подозрения, че имат интимна връзка. Реми приключва другарството им и Лео се самоубива.

" Близо " печели Голямата премия на журито на фестивала в Кан. Номиниран е още за " Оскар " и " Златен глобус ".

Това е следващият случай в който са забъркани последователи на " Възраждане ", водени от народен представител в последната седмица. В неделя десетина мъже с тениски на " Възраждане ", предвождани от депутата Славчо Крумов, блокираха входа на магазин за бира в София.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР