Пристрастеността е болест, не глезотияПроектът се изпълнява с финансовата подкрепа

...
Пристрастеността е болест, не глезотияПроектът се изпълнява с финансовата подкрепа
Коментари Харесай

Д-р Юри Кацаров, клиничен психолог: Зависимостите водят до инвалидизиране

Пристрастеността е болест, не глезотия

Проектът се извършва с финансовата поддръжка на Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по член 10 от Закона за хазарта за 2018 година по контракт № 25-00-3/19.04.2018.

Зависимостите инвалидизират. Дори има хора, които получават инвалидна пенсия, заради взаимозависимост. Това изясни пред “Труд ” доктор Юри Кацаров, клиничен психолог към Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите-София. Центърът дава безвъзмездни съвещания на хора, които злоупотребяват или са със взаимозависимост към алкохол, опиати или
хазарт. Той е работа към Столична община и от услугите, които предлага, може да се възползва всеки жител от София и София област, който има потребност. Специалистите в него работят, както с пълнолетни, по този начин и с малолетни лица като искащите могат да се запишат за консултация и информация на телефон 02/9446497.

Центърът предлага няколко стратегии, а две от тях ще проработят пилотно в учебните заведения в цялата страна още тази година. Юноши и младежи, при които има индикация за приложимост на субстанции, алкохол или
хазарт, могат да се съветват психически, дружно с техните родители, учители, класни ръководители, с цел да се преодолее казусът и да не прерасне в корист.

Няколко фактора са показателни за това, че се върви към взаимозависимост: отделя се от ден на ден време за търсене на опиат или алкохол; от ден на ден време лишава неговата употреба; все по-голямо количество вещество е належащо, с цел да се реализира първичният ефект; при прекъсване на използването се появява абстиненция, която има и психическо измерение, изясни доктор Кацаров.

Алкохолът пристрастява по-бавно от опиатите, само че зависимостта към него може да е съдбовна. Спирането му внезапно, без лекарска помощ, може да докара до алкохолен делириум и гибел, по тази причина е нужна здравна помощ.

Проблемно пиянство е това, което надвишава две напитки дневно, без значение дали става въпрос за концентрат, вино или бира. При мъжете границата е 150 мл съсредоточен алкохол или 500 мл вино дневно. За дамите дозата е 100 мл концентрат или 330 мл дневно.

При корист с някои субстанции като амфетамини, кокаин и най-много опиатите – хероин и фентанил, се получава доста тежка физическа абстиненция. Болните изпитват ужасни, нетърпими болки в ставите, костите, мускулите, и напрежение като това ги принуждава да си търсят съответното вещество да стават нападателни, с цел да си набират дрога. Но това не е демонстрация на глезотия, а болест, която е включена в Международния класификатор на заболяванията, уточни още експертът.

Подпомага лекуването на хероинозависими

Метадонът – синтетичен опиум

 20-3 Асистираната терапия продължава години

Метадонът е открит в средата на предишния век. Той е синтетичен опиум, основан, с цел да подкрепя лекуването на хероинозависимите. Той не дава този така наречен еуфоричен кик, който хероинът основава и подвластният може да работи, да учи, въпреки това, щади опиевите рецептори в мозъка.

“Метадонът е препарат, чийто банкет може последователно при съответни показания да се понижи и спре. Познавам хора с хероинова взаимозависимост, спрели приема на метадон след привършване на лечебна стратегия. Необходимо е тази асистирана терапия, продължаваща години, да е съпроводена от психотерапия и има хора, които съумяват ”, изясни доктор Юри Кацаров.

Има хора, които злоупотребяват с метадон и непосредствено се пристрастяват към него. Възможно е опиатната взаимозависимост да бъде преодоляна, само че това може да стане в лицензирана лечебна стратегия, добави експертът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР